מדובר בכאבים חזקים מאוד, המורגשים עוד יותר בלילה, והם עלולים להקשות על האדם לבצע פעולות בסיסיות כגון רחצה והתלבשות. ללא אבחון וטיפול מתאימים המצב עלול להחמיר, ולכן חשוב מאוד ללמוד מהי תופעת הכתף הקפואה, והדרכים להתמודדות עימה.
תסמינים ושלבי התסמונת
נתחיל בחדשות הטובות – כתף קפואה היא מצב שניתן בהחלט להתאושש ממנו, אך חשוב לדעת שתהליך ההחלמה הזה עלול להיות ממושך ודורש תשומת לב וליווי רפואי. תסמונת זו, המכונה גם ADHESIVE CAPSULITIS, מתפתחת בהדרגה, כאשר בשלב הראשון יורגשו כאבים ונוקשות באזור הכתף, והם צפויים להתגבר ולהימשך בין 3 ל 8 חודשים. בשלב הבא, שנמשך 4 עד 6 חודשים, עוצמת הכאבים פוחתת אך תנועות הכתף יהיו מוגבלות יותר. לבסוף מגיע שלב ההתאוששות שנמשך בין חודש אחד לשלושה חודשים. כאן כבר ניתן להרגיש הקלה משמעותית יותר, כאשר הכאבים כמעט נעלמים וטווח התנועה של הכתף מתחיל לחזור למצב הקודם.עוד על תסמונת הכתף הקפואה ניתן לקרוא כאן
האם ניתן למנוע כתף קפואה?
כתף קפואה היא מצב נפוץ מאוד, בייחוד מגיל 30 ומעלה, כאשר חולי סכרת או אנשים הסובלים מבעיות בבלוטת התריס נוטים ללקות בה יותר.למרות גורמי סיכון אלו, לא ניתן להצביע על גורם ברור להתפרצותה של התסמונת, ויש הטוענים כי מקורה בתגובה אוטואימונית של הגוף, כלומר מצב שבו מערכת החיסון תוקפת את הגוף. במקרים אלו הגוף מגיב באמצעות תהליך דלקתי הגורם לכאבים והגבלה בטווח התנועה במפרק.תסמונת הכתף הקפואה עלולה גם להופיע כתוצאה מפציעה באזור, או כתוצאה מקיבוע של האזור.יחד עם זאת דלקות אחרות באזור הקפסולה (קופסית/מעטפת) של מפרק הכתף, או דלקות כרוניות, עלולות לגרום לתסמינים דומים, ולכן חשוב לגשת לאבחון רפואי.
מכיוון שהסיבות להתפתחות כתף קפואה אינן ידועות, אין אפשרות למנוע את היווצרותה של התסמונת. ההמלצה היא לשמור על אורח חיים בריא ככל האפשר, להגן על הגוף מפני חבלות ולא להזניח פציעות או דלקות באזור.
כיצד מטפלים בכתף קפואה?
בשלב הראשון, כאשר מתעורר חשד לכתף קפואה, חשוב מאוד לפנות לייעוץ רפואי אשר יסייע לאבחון מדויק. תהליך האבחון יכלול בחינה של ההיסטוריה הרפואית של האדם ובדיקה פיזית שתשלול בעיות אחרות כדוגמת קרע בגיד.
אם במהלך הבדיקה מתברר כי הפיזיותרפיסט, או האורתופד, יכול להניע את הכתף בקלות יחסית (גם אם האדם עצמו אינו מסוגל לכך), ייתכן כי מדובר בקרע בגיד המחייב טיפול מסוג שונה. לצד הבדיקה הפיזית, ייתכן וייעשה שימוש בבדיקות MRI או אולטרסאונד שיעזרו לקדם את תהליך האבחון.לאחר שניתנה האבחנה שמדובר בכתף קפואה, ניתן להתחיל טיפול שמטרתו היא להקל את הכאבים ולטפל בתהליך הדלקתי. טיפול זה יכול לשלב בין תרופות נוגדות דלקת, זריקות, חבישות וטיפול פיזיותרפיה שיסייע להחזיר בהדרגה את טווח התנועה.טכניקות הטיפול בפיזיותרפיה יכללו עיסוי ופעולות מתיחה, לעתים גם תרגול במים (הידרותרפיה), שימוש במכשירי חשמל להורדת כאב ובחום וקור להקלה על כאב ולשיפור התנועה. לצד כל אלו, המטופל יקבל תוכנית תרגול מותאמת אישית שאותה יכול לבצע בביתו כדי לזרז את ההחלמה.
לסיכום, כתף קפואה היא מצב דלקתי שבדרך כלל חולף מעצמו, אבל באמצעות אבחון מוקדם מקיף וטיפול רפואי מתאים, ניתן להקל את הכאבים, לזרז ולמקסם את ההחלמה במידת האפשר.