פעמים רבות אנחנו מבינים רק בדיעבד, לאחר התדרדרות במצבנו הבריאותי, שהגוף נתן לנו רמזים לכך שאנחנו צריכים לשים לב למצבנו הרפואי, להיבדק או לשנות הרגלים. כך גם קורה עם מחלת הסכרת. מחלת הסכרת היא אחת המחלות של העידן החדש, לפחות סכרת סוג 2 או כמו שהיא מכונה "סכרת מבוגרים" (למרות שהיום יותר ויותר ילדים חולים בה). מצב טרום סכרת הוא המצב המקדים לה בו הגוף מאותת לנו שאנחנו צריכים לשנות הרגלי תזונה ואורח חיים בכלל.
מה נחשב למצב טרום סכרת?
טרום סכרת הוא מצב מטבולי בו קיים סיכון מוגבר להופעת סכרת מסוג 2 ומחלות לב. טרום סכרת אינה גורמת לתסמינים שניתן להרגיש באופן מיוחד. ניתן לאבחן את המצב בבדיקות מעבדה אך עדיין רמת הסוכר בדם תחשב בטווח הנורמה. ככל שרמת הסוכר מתקרבת לגבול העליון כך מדובר על מצב טרום סכרת מתקדם יותר אשר מאותת באופן חזק יותר שהסיכון לחלות בסכרת עולה. מבחינה מספרית ישנן מספר הגדרות ברורות לטרום סכרת:
- רמת סוכר בדם הנבדקת לאחר צום של 8 שעות (IFG) ונמצאת בגובה של 100-125 מ"ג.
- רמת סוכר כשעתיים לאחר בדיקת העמסת 75 גרם סוכר (IGT) בגובה של 149-199 מ"ג.
- ערכו של המוגלובין מסוכרר (HbA1C) בגובה של 5.7-6.4%
אבחנה חד משמעית לכך שמדובר במצב טרום סוכרת מתקבלת רק לאחר שתי בדיקות דם ולא בבדיקה באמצעות מד סוכר.
אילו גורמים מעלים את הסיכון לטרום סוכרת?
ישנם מספר גורמים שמעלים את הסיכון להיווצרות טרום סוכרת והגברת הסיכון לחלות בסכרת. ככל שישנם גורמים רבים יותר במקביל כך הסיכון עולה. בין הגורמים:
- גיל 45 ומעלה
- BMI 25 ומעלה
- קרוב משפחה חולה סוכרת
- אצל נשים: עבר של סוכרת היריון
- מוצא מאזור ארצות ערב או אתיופיה
- לחץ דם גבוה ו/או מחלות לב וכלי דם
- אורח חיים ללא פעילות גופנית
- עישון
מה כולל הטיפול במצב טרום סכרת?
כדי למנוע את ההתדרדרות ממצב של טרום סכרת לסכרת וכדי להוריד את רמות הסוכר בדם מומלץ להתחיל בתוכנית למניעת סכרת שמטרתה למנוע או לפחות לעכב במספר שנים את המשך ההתדרדרות, ואף יש הוכחות לכך שהדבר מצליח כאשר ישנה הקפדה לפעול על פי התוכנית. הבסיס לתוכנית היא שינוי אורח החיים: שינוי הרגלי תזונה והוספת פעילות גופנית. כמובן שלכל מטופל נבנית התוכנית בהתאם למצבו הבריאותי, גילו, אורח חייו ועד כמה הוא מתקרב למצב משל סכרת. במחקרים נמצא ששינוי הרגלי התזונה ובראשם הפחתת סוכרים והימנעות ממתוקים והוספת מזונות בריאים כמו ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות מסייע מאוד לכך. גם הוספת פעילות גופנית, כולל מתונה תתרום לכך. אם ישנם גורמי סיכון נוספים כמו לחץ דם גבוה או היפרליפידמיה (רמת שומנים גבוהה בדם) חשוב לטפל גם בכל אחד מהם. במידה ושינוי אורח החיים, כולל הפסקת עישון אינו מביא לתוצאות מספקות ניתן להוסיף טיפול תרופתי באמצעות מטפורמין. לנמצאים במצב טרום סכרת חשוב לבצע מעקב פעם בשנה הכולל בדיקת דם בצום בה ייבדקו בין היתר רמת הסוכר ופרופיל שומנים, שקילה ובדיקת לחץ הדם.