בעולם שבו שמים דגש נרחב על המראה החיצוני, אין זה מפתיע שאנשים רבים סובלים מהפרעת אכילה, הפרעה שלרוב נובעת ממקום רגשי ושכוללת מגוון שינויים פסולים בהרגלי האכילה. אם לא מטפלים כראוי בבעיה מגוון מערכות פיזיולוגיות עשויות להיפגע, ועל כן ראוי לשים לב לתסמינים מקדימים. עם זאת, אם שלב זה כבר מאוחר מדי ונמצאים בעיצומה של הידרדרות, חשוב לדעת שיש מה לעשות וכיצד לסייע, ואף קיימות מגוון שיטות, כך שרק צריך למצוא את השיטה הרצויה עבור כל אחד ואחת, ובו זמנית להתמיד ולהאמין בחזרה לשגרה בריאה.
סקירה חלקית של שיטות טיפול
- טיפול CBT – טיפול CBT מושתת על שינוי בדפוסי מחשבה – דפוסים שמייצרים ומלבים חרדות וקשיים. השלב הראשוני הוא לזהות את אותן מחשבות "רעות" ולהמיר אותן במחשבות טובות. זאת בין היתר ניתן לבצע באמצעות חשיפה למצבים מאיימים, לצד למידה מוכוונת התמודדות נכונה. כמו כן, נכללת שיטה להרגעה עצמית, וכל עוד מדובר בילד, גם ההורים נכנסים לתמונה – מקבלים כלים כיצד לסייע להתמודד בשגרה מול שורה של קשיים. אי לכך מי שבוחר להיעזר בשיטת CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי, זוכה לגבור על הבעיה באופן יחסית קצר, תוך הגדרת מטרות והתמודדות רגשית והתנהגותית.
- ייעוץ תזונתי – שיטה זו מהווה נדבך מהותי שניתן ליישם לצד שיטות נוספות. ייעוץ תזונתי עוסק בהתאמת תפריט ייחודי לכל מי שסובל מהפרעת אכילה, וזאת כמובן לצד תזונאית מוסמכת ופיקוח צמוד. המטרה היא להעלות את המשקל באופן מבוקר, בערך כחצי קילוגרם מדי שבוע. אי לכך לרוב מציבים בפני המטופל כמות מזון קטנה מדי יום וברגע שמוודאים שהגוף מסוגל להגיב לה היטב, מעלים במעט את המינון, ובו זמנית משלימים מינרלים וויטמינים. פה נציין שאין לבחור באופן רנדומלי בתוספי תזונה, וזאת כיוון שיש כאלו שאינם מומלצים לאנשים שסובלים מהפרעות אכילה – מובילים לחרדות ודיכאונות.
- טיפול פסיכיאטרי – במקרים מסוימים יש צורך לערב פסיכיאטר, על מנת שזה יתאים תרופות מותאמות. תרופות שהן נוגדות דיכאון ויעילות עבור ספיגה של סרוטונין. כמו כן, יש תרופות שמונעות הרעבה עצמית ואף יש תרופות שמונעות התקפי זלילה. עם זאת, יש לדעת שברוב הפעמים לא נמהר לגשת לטריטוריה זו, ולו בשל תופעות לוואי כגון נדודי שינה, פגיעה בשליטה על הדחפים, צריכת אלכוהול, חרדות וכדומה, כך שנדרשת זהירות מרבית לצד הכוונה מקצועית.
- טיפול פסיכותרפי – טיפול זה מבקש לתקוף את הבעיה באמצעות שיח שמגיע ממקום רגשי, כאשר יש חשיבות רבה לאיכות האוריינטציה של המטפל ואילו ההצלחה תלויה במידה רבה ביכולת להרים את הערך העצמי ואת תחושות השליטה האישית, כאשר כל זאת נדרש לבצע במקביל להטמעת הרגלי אכילה בריאים.
- טיפול קוגניטיבי אנליטי – טיפול זה מבוסס על התפיסה שהפרעות אכילה נגרמות ממחשבות והתנהגויות פתולוגיות שמלוות מגיל ילדות, ועל כן הטיפול נועד לשחזר את אותם אירועים ולהסביר למטופל כיצד הם מהווים גורם מדרדר, כאשר בו זמנית מטמיעים שינויים חיוביים באותם דפוסי מחשבה.
כל מקרה לגופו
לבסוף נציין שכל מטופל מצריך טיפול מותאם אישית בהתאם למצבו, לאיכות שיתוף הפעולה ובהתאם לשורת נתונים פיזיים. לכן, מוטב לקבוע תור לרופא, ומשם להתחיל בתהליך. כמו כן, נציין כי כל מטופל חייב מעקב צמוד, לצד מעטפת משפחתית תומכת ומלווה. בהצלחה!