חרדה מתארת תחושות של חשש, מתח ואי-נוחות כללית, בדרך כלל מתוך ציפיה מסוימת (ריאלית או לא) לסכנה. חרדות יכולות להיות שכיחות גם בקרב ילדים והן עשויות להופיע לאורך גיל ההתבגרות. בעוד כי אנשים רבים לכל אורך החיים מתמודדים עם חרדות, גם בקרב ילדים חרדות עלולות לחרוג מגדר הנורמה ולפגוע באופן מהותי באיכות החיים שלהם. אז איך מזהים ילד אשר מתמודד עם חרדות כאלו ומה ניתן לעשות על מנת לסייע לו ולטפל בו בצורה נכונה? במאמר הבא נסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת אודות זיהוי וטיפול בחרדות אצל ילדים לפני שתקבעו תור אל פסיכיאטרית ילדים.
זיהוי חרדות בקרב ילדים
ובכן, כשזה נוגע לזיהוי של חרדות אצל ילדים, ראוי לציין כי קיימים סימנים מסוימים שבהחלט עשויים להעיד על כך שהילד סובל מבעיות חרדה:
- תסמינים גופניים – בדרך כלל, ילד אשר מתמודד עם בעיות חרדה משמעותיות יראה חסר מנוח ובאופן כללי "על הקצה". נוסף על כך, במקרים רבים ילדים החשים חרדה משמעותית ולא יודעים כיצד להגדיר את התחושות שלהן או כיצד להתמודד איתן יתלוננו על תחושה גופנית כללית רעה – לרבות כאבי בטן או כאבי ראש.
- דפוסי מחשבה שליליים – ברוב המקרים וכמו חרדה אצל מבוגרים, חרדה בקרב ילדים באה לידי ביטוי בתסמינים מחשבתיים משמעותיים, אשר כוללים תחושת דאגה מתמדת, ציפייה לדברים רעים שיכולים לקרות (בין אם מדובר בציפייה ריאלית או לא) ובאופן כללי דפוסי חשיבה שנוטים לכיוונים שליליים.
- תסמינים רגשיים – ילדים אשר מתמודדים עם חרדות בדרך כלל יראו תסמינים רגשיים מובהקים – הם עשויים להיות לחוצים ועצבניים, לבכות הרבה ובאופן כללי להראות רגישות מוגברת. בנוסף, במקרים מסוימים חרדות אצל ילדים עשויות לגרום להם להיות תלותיים הרבה מעבר לכפי שהיו לפני כן.
- התנהגות כללית – ילדים חרדתיים יתקשו להתרכז בבית הספר, יתקשו במקרים רבים להירדם ואף גם עשויים להתמודד עם יקיצות מרובות לאורך השינה שלהם. תסמין נוסף עשוי להיות שינוי בהרגלי האכילה והתיאבון שלהם.
מתי יש צורך בטיפול?
אז איך יודעים מדי מדובר בחרדה טבעית שהיא חלק מתהליך התפתחות תקין, ומתי יש צורך בהתערבות של גורם מקצועי כמו פסיכיאטרית ילדים ? ובכן, יש לציין כי דפוס החרדה חשוב מאוד, לצד חומרת החרדה. לא כמו מצבים "נורמלים" שבעיקר קשורים לחוויות גילאי הילדות או גילאי ההתבגרות, במקרים בהם ניכר כי החרדה משפיעה באופן משמעותי על בריאות הילד ועל רווחתו הכללית בהחלט יש צורך בעזרה מקצועית. בעיקר ניתן לזהות זאת על ידי חששות ודפוסים התנהגותיים או מחשבתיים שאינם פרופורציונאליים לסיטואציה הנוכחית, בייחוד אם מדובר במקרים תדירים יחסית. על מנת להקל על ההתמודדות של הילד, לצד טיפול אצל פסיכיאטרית ילדים ניתן גם לשמור על סדר יום קבוע של שינה, אכילה ופעילות גופנית שבמידה רבה יכולים להועיל.