הפלה יזומה מותרת בישראל על פי חוק. לצורך ביצוע ההפלה יש לקבל אישור מועדה מוכרת שמתכנסת באחד מבתי החולים הציבוריים או במרפאות פרטיות ומרכזים רפואיים מסוימים. ישנן אופציות שונות לביצוע הפלה יזומה. נסביר מהן האפשרויות ובאילו מצבים ניתן להשתמש בשיטות.
הפסקת היריון באמצעות תרופה
הפסקת היריון באמצעות תרופה, כלומר ללא צורך בהליך פולשני ובאשפוז, אפשרית כל עוד ההיריון יחסית ראשוני. הדבר נעשה על ידי מתן סטים של כדורים, לפני השבוע התשיעי. סיכויי ההצלחה גבוהים למדי (מעל 90 אחוז), והיעילות עולה ככל שמדובר בשבוע יותר מוקדם. אם הכדורים לא מצליחים לסיים את ההיריון ניתן להשלים את ההפלה באמצעות הליך כירורגי (גרידה, שאיבה).
הפלה יזומה בשיטה הכירורגית
הפלה יזומה בשיטה הכירורגית יכולה להתבצע גם בשבוע מתקדם יותר, כאשר הפלה בכדורים כבר איננה אפשרית. במקרים חריגים ניתן לבצע הפסקת היריון גם בשבוע העשרים וארבע ואף לאחר מכן. אך תמיד מומלץ לבצע את הפעולה כמה שיותר מוקדם. כך, הפעולה מלווה במינימום תופעות לוואי ופחות סיכונים.
הפלה יזומה במימון סל הבריאות
על פי החוק, נשים שעומדות בקריטריונים ועברו את הוועדה, זכאיות לביצוע הפלה במימון ציבורי. כלומר, זה הליך המוכר בסל התרופות הנוכחי. המימון נעשה על ידי קופת החולים, כך שיש לידע אותם. המימון מיועד לנשים עד גיל 33 או לנשים בגיל מבוגר יותר, כאשר ההיריון עלול לסכן אותן או כשיש סיכון גדול למום בעובר. גם היריון כתוצאה מאונס ממומן על ידי קופות החולים.
הפלה יזומה באופן פרטי
למרות שכאמור ניתן לבצע הפסקת היריון עם מימון של קופות החולים, ישנן נשים שלא מעוניינות להתחיל עם הבירוקרטיה של טיפול מול פקידי קופת החולים או שאולי אינן רוצות להעביר את המידע על ההפלה לקופת החולים.
בנוסף, יתכן שנשים מסוימות מאמינות שהפלה באופן פרטי מסוגלת להציע ערך מוסף. הרפואה הציבורית ידועה כמקצועית אך גם הרבה יותר עמוסה ובירוקרטית. בהפלה פרטית, כאשר לא מועברים פרטים לקופת החולים, ניתן להניח שהשמירה על פרטיות מקסימלית (כך לפחות היא התפיסה). מהצד השני, מימון של הפלה פרטית יכול להגיע לסכומים יחסית נכבדים של עד אלפי שקלים.
הבדל חשוב בין הפלה בכדורים לגלולת היום שאחרי
הפלה בכדורים, שלא כמו שימוש בגלולת היום שאחרי, נעשית אך ורק בליווי של גניקולוג, רופא מוסמך. גלולת היום שאחרי נמכרת ללא מרשם והשימוש בה נעשה סמוך ככל האפשר לקיום יחסים לא מוגנים. הפלה בכדורים נעשית בכמה מפגשים.
תחילה על המטופלת להשתמש בכדור שנועד להפסיק את התפתחות ההיריון. לאחר מספר ימים המטופלת מגיעה למרפאה או לבית החולים לקבלת כדור נוסף שנועד לגרום להתכווצות ולאחר מכן לריקון הרחם. הריקון נעשה על ידי דימום שיכול לארוך כמה ימים. רק לאחר מכן אפשר לדעת האם ההפלה הושלמה או שיש צורך בסבב כדורים נוסף או בהפלה כירורגית (גרידה).
מה קורה לאחר ההפלה
לאחר ההפלה, כדאי במקרה הצורך לשוחח עם עובדת סוציאלית לקבלת חיזוק ותמיכה רגשית. כדאי להביא בחשבון כי כל הפלה, אפילו בכדורים, עשויה להיות מלווה בתופעות לוואי מסוימות. כדורים להפסקת היריון עשויים לגרום לכאבים, תחושת התכווצות חזקה, בחילות, דימום חזק מהרגיל (ביחס למחזור). בהפלה כירורגית עוברים תהליך כירורגי מלא, הכולל הרדמה מלאה, הרחבת הרחם ולבסוף שאיבת התכולה. תופעות לוואי כוללות כאבי בטן, לעיתים דימום. מקובל לאחר הניתוח ליטול אנטיביוטיקה לפי החלטת הרופא.