מחקרים רבים על אוטיזם מלמדים אותנו על כך, שילדים אשר נמצאים על הרצף האוטיסטי, מתמודדים עם הפרעות ובעיות שינה שונות. מדובר על הפרעות ובעיות שנפוצות יותר אצל ילדים שנמצאים על הרצף מאשר בקרב ילדים אחרים.
ילד שמגלה סימנים לרצף האוטיסטי, יכול להתמודד עם בעיות שינה מסוגים שונים. למשל, קושי להירדם, ערות במשך שעות ארוכות שאינן תואמות את גילו, מצבים בהם הוא מתעורר לעיתים תכופות במהלך הלילה ועוד. כל אחד מהמצבים הנ"ל, משפיע בצורות שונות על תפקודו של הילד.
ילדים על הרצף חייבים לישון היטב, על מנת שיוכלו לתפקד, אך גם בשביל שיוכלו לעבור טיפולים שונים וכן בשביל שיוכלו לתפקד באופן מסודר. אחרת הם עלולים לגלות סימני לחץ, חרדה, וסימנים אחרים שיכולים להשפיע על ההתנהגות שלהם בצורות שונות.
סיבות להפרעות שינה בקרב ילדים על הרצף
על פי המחקרים, הסיבות בגללן ילד אוטיסט לא ישן שינה סדירה או מתקשה להירדם, נובעים מסיבות שונות. בין היתר, רמות ריכוז גבוהות או נמוכות מהרגיל של חומצות אמינו מסוג טריפטופן, אשר חיוניות להורמון השינה. הורמון זה מווסת את מחזור השינה והעורות. ברגע שתהליך השחרור של ההורמון הוא לא סדיר, אז ייתכן מצב שביום הוא יופק יותר ובלילה פחות. מה שייצור ערות למשך זמן ממושך יותר.
סיבה נוספת בגלל ילדים עם סימנים לרצף האוטיסטי מתמודדים עם בעיות והפרעות שינה, היא חרדה והפרעות קשב וריכוז. ילד אוטיסט לא ישן שינה סדירה, בגלל עלייה בהורמוני דחק כקורטיזול. יש פה תהליך מעגלי, שכן חוסר השינה מגביר תסמינים מסוימים של אוטיזם, למשל קשיים חברתיים, בעיות התנהגותיות, חרדות, קשיי למידה ועוד, וככל שהם מחמירים, כך בעיות השינה הופכות להיות חמורות יותר.
כיצד אפשר להתמודד עם בעיות שינה בקרב ילדים על הרצף
ישנן שיטת שונות בעזרתן אפשר לטפל בבעיות שינה בקרב ילדים על הרצף. טלי אנגור מציעה לחלק את הטיפול לשלושה חלקים עיקריים:
חלק אחד הוא התנהגותי, ומתייחס לכך שיש למנוע מילדים צפייה בטלוויזיה או במחשבים, סמוך לשעות השינה. שכן האור הבוקע מהמקרן וכן התכנים, עלולים להשפיע ולהקשות עליהם להירדם. כמו כן, היא מציעה לחשוף אותם כמה שיותר לאור השמש, מאחר והחשיפה מאפשרת לסנכרן בצורה נכונה את הורמון מלטונין.
חלק שני מתייחס לצד הפרמקולוגי. כאן מציעה טלי אנגור לספק לילד ויטמין B3, וכן ויטמין , B12, B6, שעוזר לייצור מלטונין, וכן היא מציעה לספק לו מגנזיום וסידן, במידה וחסר. אפשר גם להיעזר בצמחי מרפא מסוגים שונים לצורך כך, כולל פסיפלורה ומליסה.
החלר השלישי מתייחס לתזונה סלקטיבית ולהתמודדות עם אלמנטים אישיותיים, למשל, הפחתת הלחץ והמתח הנפשי, על מנת להקל על הילד בכל הקשור לחרדות ומתחים שיכולים לקיים לו לישון שינה סדירה.