כבר למעלה מעשור מיטב החוקרים בעולם מנסים לפענח את תעלומת ה"אזורים הכחולים" שהתושבים שלהם יכולים להתגאות בחיים ארוכים ובריאים יותר מכל נקודה אחרת על פני כדור הארץ. ומה שעוד יותר מדהים זה שתושבי המקומות הלא לא רק מגיעים לגיל מופלג, אלא גם נהנים מחיים מלאים,מספקים ונינוחים יותר.
אחוז חסר תקדים מהאוכלוסייה המקומית חיים עד 100 שנים ואף יותר במקביל גם מצליחים לשמור על בריאות איתנה, חשיבה צלולה וחדה ואורח חיים פעיל ועצמאי בשנות ה-80וה-90 לחייהם. נראה שמחלות מוח ומפרקים כלל אינן מטרידות את תושבי האזורים האלה והם מצליחים להישאר מלאי מרץ,אנרגיה ושמחת חיים גם בגיל הזהב.
למרות השפע האינסופי ורמת החיים הגבוהה בעולם המערבי המתועש, אנו רק יכולים להביט בקנאה על תושבי האזורים הייחודיים האלה שגילו את הסוד לחיים ארוכים, שמחים ומוגשמים יותר. רוצים להכיר לעומק את את סוד אריכות הימים של תושבי האזורים הכחולים? תמשיכו לקרוא ותגלו!
קודם כל נבין איפה בכלל נמצאים האזורים הכחולים שתושביהם מאריכים חיים יותר מכל מקום אחר בעולם.חמשת המקומות המופלאים האלה הם האי היווני איקריה, האי אוקינאווה ביפן, אזור ברבגיה באי האיטלקי סרדיניה, העיירה לומה לינדה בקליפורניה וחצי האי ניקויה בקוסטה ריקה.
נבחרת מובחרת של אנתרופולוגים, דמוגרפים ואפידמיולוגים בעלי שם עולמי חקרו לעומק את האזורים הייחודיים האלה כדי לשפוך אור על הגורמים לתוחלת החיים הגבוהה והבריאות יוצאת הדופן של התושבים המקומיים. הם גילו שהסוד הכמוס לחיים הארוכים והבריאים של התושבים המקומיים טמון בכמה הרגלי חיים חשובים המשותפים לכל 5 האזורים הכחולים. 9 עקרונות המפתח האלה יעזרו לכם להאריך ימים ולשמור על בריאות גופנית ונפשית טובה:
- תנועה טבעית: האנשים שחיים הכי הרבה שנים לא מתאמנים בקביעות בחדר כושר או מאלצים את עצמם לעסוק בפעילות ספורטיבית מאומצת, אלא מרבים בפעילות גופנית ומנהלים אורך חיים פעיל. הליכה יומיומית, גינון ועבודות הבית הם חלק עיקרי מסדר היום היומיומי של תושבי האזורים הכחולים . תנועה מתמדת ופעילות גופנית מתונה היא חלק טבעי ובלתי נפרד מאורח החיים שלהם.
- תכלית: באוקינאווה היא נקראת איקיגאי בעוד שתושבי חצי האי ניקויה מכנים אותה "תוכנית חיים" (plan de vida) , אבל כל קהילות האזורים הכחולים מכירות בחשיבות העצומה של חיים בעלי ערך,עניין ותכלית. סיבה טובה לקום מדי בוקר תמלא אתכם במוטיבציה וכוח רצון,תעזור לכם להיות בריאים ושמחים יותר ותוסיף לכם כמה שנים טובות.
- קצב חיים איטי,נינוח ורגוע. בניגוד גמור למירוץ החיים הקדחתני והלחוץ של העולם המערבי, תושבי האזורים הכחולים לוקחים את הזמן,לא ממהרים לשומקום ומאפשרים לגוף שלהם לנוח ולטעון מצברים. חברי הכנסייה האדוונטיסטית בלומה לינדה מתפללים מדי יום ונמנעים מכל מלאכה בשבת, תושבי האי איקריה נמים בצהריים ובני האי סרדיניה מקפידים להיפגש ולבלות עם חברים בשעות אחר הצהריים מדי יום.
- אכילה מתונה ומודעת. האנשים באזורים הכחולים נוהגים לאכול עד ל-80% מנפח הקיבה ולא עד שהם שבעים ומלאים לגמרי. הם נמנעים מארוחות ערב גדולות בשעות הערב ולא הולכים לישון עם בטן מפוצצת.
- תזונה בריאה ומאוזנת. התזונה של תושבי האזורים הכחולים היא צמחונית ברובה ומתבססת על דגנים מלאים, פירות וירקות. בניגוד לעולם המערבי המתועש, הם אינם נוגעים באוכל מעובד ומזון מהיר הגדוש בתוספים מזיקים.
- שתיית יין: שתיית יין מתונה וסדירה היא חלק בלתי נפרד מסגנון החיים האופייני לאזורים הכחולים. המקומיים נוהגים ללוות כל ארוחה או מפגש עם חברים בכוס יין טוב המיוצר באזור.
- שייכות:תושבי האזורים הכחולים נהנים מהגב והתמיכה של קהילות קטנות,חמות ומלוכדות שבה כל אחד מרגיש מוערך,שייך ורצוי. תופתעו לשמוע שהשתייכות לקהילה מגובשת ותומכת יכולה להאריך את תוחלת החיים שלכם ב-14 שנים.
- משפחה מעל הכול. עבור תושבי האזורים הכחולים, המשפחה תמיד נמצאת במקום הראשון, גם לפני קריירה וכסף. יחס חם,מכבד ותומך בין בני משפחה הוא ערך עליון וקשישים ממשיכים לגור עם המשפחות שלהם במקום להישלח למסגרות נפרדות כמו בתי אבות.
- השבט הנכון. תושבי האזורים הכחולים מקיפים את עצמם בסביבה חמה,מכילה ותומכת של חברים וידידים טובים שהם מרגישים בנוח במחיצתם וסמכים עליהם בעיניים עצומות.
לאחר שהכרנו את 9 עמודי התווך לחיים ארוכים, מספקים ובריאים יותר של תושבי האזורים הכחולים,הגיע הזמן לענות על שאלת מיליון הדולר: האם חייבים לארוז מזוודות ולטוס למקומות המרוחקים האלה כדי ליהנות מחיים ארוכים יותר או שנוכל להטמיע את ההרגלים החיוביים והמועילים האלה באורח וסגנון החיים שלנו ולהפוך בהדרגה את הקהילות מסביבנו לאזורים כחולים.
האם ניתן לאמץ את אורח החיים האופייני לאזורים הכחולים בארה"ב ובישראל?
רוצים להגשים את ברכת יום ההולדת השחוקה והשגרתית ובאמת להגיע לגיל 120 בריאים,נמרצים ופעילים יחסית? כפי שמוכיחים האזורים הכחולים המתאפיינים בתוחלת החיים הארוכה בעולם, הסוד לאריכות חיים הוא סגנון חיים מאוזן ובריא וסביבה חמה ותומכת. תשכחו מפתרונות קסם וגלולות פלא שיעזרו לכם לעצור את מחוגי הזמן, מעיין נעורים פלאי שיאפשר לכם להישאר צעירים לנצח ללא כל מאמץ מצידכם לא קיים במציאות. חשוב גם להפנים שאריכות ימים היא ממש לא עניין של גנים טובים בלבד. כפי שהוכיח מחקר התאומים הדני , 20% מתוחלת החיים הממוצעת של בני אדם נקבעת על ידי התורשה שלהם. תאמינו או לא,אבל כל השאר זה עניין של סגנון חיים.
תושבי האזורים הכחולים פשוט חיים בהתאם למסורת ולתרבות המקומית המעודדת אותם לאמץ הרגלים חיוביים ובריאים ולהפיק את המירב מחייהם. הם בכלל לא מתאמצים להיות בריאים או לחיות עד גיל מופלג, זה מגיע להם בטבעיות בגלל סגנון החיים הפשוט והמאוזן שלהם.
הבעיה היא שהקהילה והתרבות מסביבנו מקשה עלינו לאמץ ולהטמיע את כל 9 עקרונות המפתח האלה שמתאימים יותר לקהילות קטנות ומסורתיות באיים מרוחקים ומבודדים. כשאנו חיים במירוץ אינסופי להספיק עוד משהו, יושבים שעות ארוכות במבנים סגורים ובוהים במסכים ונאלצים לחטוף במהירות ותוך כדי תנועה אוכל מעובד ותעשייתיללא כל ערך תזונתי,לא פלא שבדידות,דיכאון והשמנה הפכו למגפות של העידן המודרני. בתנאים כאלה, יישום סגנון החיים האופייני לתושבי האזורים הכחולים יכול להיראות כמו משימה בלתי אפשרית. לכן, מעבר לשינוי ברמה האישית, חשוב לשאוב השראה וחומר למחשבה מכל היתרונות הייחודיים של האזורים הכחולים כדי להטמיע את כל עקרונות המפתח שלמדנו גם בקהילות מסביבנו. במקום ללכת לאיבוד בתוך סביבה לחוצה,מנוכרת ומפולגת שרק גורמת למפלס המתח והחרדה שלנו לשבור שיאים, אנחנו צריכים לבנות מודל קהילתי המקדם ומעודד אימוץ הרגלי חיים חיוביים ומועילים כמו תנועה טבעית ותזונה בריאה ומזינה ומקל עלינו להתחבר עם האנשים מסביבנו, להכיר חברים חדשים ולבלות זמן איכות עם האנשים היקרים לליבנו.
ניסויי שנערך בשנת 2009 בארה"ב הוכיח שיצירת קהילה בריאה, מלוכדת ותומכת יותר המתבססת על הגישה לחיים של האזורים הכחולים יכולה לשפר באופן משמעותי את תוחלת ואיכות החיים שלנו. התוצאות המדהימות עלו על כל דמיון: העיירה הקטנה אלברט לי במינסוטה שהייתה הראשונה להצטרף לפרויקט פורץ הדרך הזה רשמה שיפור בלתי נתפס תוך שנה אחת בלבד. תוחלת החיים הממוצעת של התושבים גדלה ב-2.9 שנים, מספר הפניות למערכת הבריאות העירונית ירד ב-49% והמעסיקים דווחו על ירידה של 21% בהיעדרויות וחיסורים במקום העבודה. אין ספק שניתן לשחזר את ההישגים האלה בכל מדינה מערבית אחרת ברחבי העולם.
למרות שהקדמה הפכה את חיינו לנוחים ופשוטים יותר מאי פעם ופתחה בפנינו עולם שלם של הזדמנויות ואפשרויות חדשות, היא עשויה גם לגבות מחיר כבד מהבריאות הגופנית והנפשית שלנו ומפריעה לנו ליהנות מהדברים הפשוטים ורגעי האושר הקטנים בחיינו. בהקשר הזה יש לנו המון מה ללמוד מתושבי האזורים הכחולים ואם נאמץ את הגישה החיובית והאופטימית שלהם לחיים נוכל לסלול לעצמנו את הדרך לחיים ארוכים,מלאים ובריאים יותר.