משרד העבודה והרווחה: היטל העובדים הזרים לא צריך לחול יותר על בתי האבות ובתי החולים הגריאטריים .בדיון שעסק במצוקת מוסדות אלה על רקע משבר הקורונה. ציין גם משרד הבריאות כי הוא קורא לבטל את ההיטל שעומד על 20% מסך הכנסת העובד, על רקע החלטת הממשלה לאפשר ל-2,500 עובדים להגיע לארץ ולהשתלב במוסדות אלה.
על רקע הדברים ועמדת מנהלי מוסדות שהתריעו כי לא יוכלו לפתוח את שנת 2021, קראה ועדת הכספים לעצור את גביית ההיטל במוסדות אלה, להגדיל את השיפוי ולהגדיל את הסיוע למוסדות. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני פנה למשרד העבודה והרווחה: "עד עכשיו לא שמענו מכם את הקריאה לביטול ההיטל, אתם צריכים להילחם עבור בתי האבות"
ועדת הכספים קיימה "דיון מהיר" בנושא: סכנת סגירה ממשית של בתי האבות המתמודדים עם מחסור בתקציב ובכח אדם – הצעתם של חברי הכנסת אוסאמה סעדי, מיקי לוי, חוה אתי עטייה ואלכס קושניר, שעניינה מצבם הכלכלי הקשה של בתי האבות בישראל, שהוחרף על רקע משבר הקורונה, והצורך הדחוף בסיוע ממשלתי במטרה למנוע סגירת בתי אבות רבים.
ח"כ מיקי לוי: "אני מבקש להרחיב את היריעה ולהתייחס גם לבתי החולים הגריאטריים, הפועלים במסגרת עצמאית ולכן למדינה נוח לומר להם להסתדר. צריך שהממשלה ומשרד האוצר יסייעו כדי המוסדות האלה יוכלו לפעול עם תקציב מוגדר, כדי שיוכלו לפתוח את שנת 2021. מדובר בהורים של כולנו, אני לא מוכן לקבל שלא נאפשר להם קיום בכבוד, המדינה לא יכולה להרשות זאת לעצמה. כל חברי הכנסת שהחמלה נר לרגליהם, צריכים לשנס מותניים. נתנו 100 מיליון ₪ לכל בתי החולים וכל בתי האבות, זה בקושי מיליון ₪ למוסד, מה הם יכולים לעשות עם זה? אם לא יבוא האוצר, לא יהיה פתרון".
ח"כ אתי עטייה: "במליאת הכנסת אמר סגן השר נהרי שיש כוונה להביא 2,500 עובדים זרים לתחום ועד עכשיו זה תקוע. יש לפעול ב-3 מישורים: מדיניות אי אכיפה לגבי עובדים זרים בתקופה זו, הקפאת היטל העסקה לאגף הסיעוד המוסדי, שעה שיש מחסור של 8,000 עובדים, וכן יש לעשות בדיקה בבתי האבות לגבי ציוד מקסימלי להתמודדות עם נגיף הקורונה, להקצות תקציב לכך ולבחון חסמים בירוקרטיים המונעים מהתקציב להגיע".
יולי גת, יו"ר ארגון בתי אבות: "אנחנו עוסקים בהורים של כולנו, בתקופת החיים האחרונה שלהם, ואנחנו רוצים לתת להם איכות חיים בתקופה הזו. המכרז הסיעודי אינו משפה על כל העלויות שיש למוסדות האלה והתקינה הנדרשת, המשבר המחריף נוכח הקורונה, מחסור קריטי של 8,000, מי שממלא את השורות אלה עובדים בלתי חוקיים שנמצאים בארץ ושעות נוספות של אחרים – העלויות על העובדים הזרים הם 20 אחוז היטל, פלוס עלויות השעות הנוספות. אנחנו מבקשים שעל ה-2,500 עובדים הנוספים שאמורים להגיע, לא יחול ההיטל. אגב המספר הוא עדיין מעט לעומת מספר העובדים הדרושים. בנושא השיפוי בתקופת הקורונה – היו הרבה מאוד הוצאות לצד ירידה בתפוסות ושעות נוספת, תוספת משרות, קיבלנו שיפוי אבל הוא בערך חצי מכל מה שנדרש לכל מחלקה, והשיפוי הוא רק על מיטות של משרד הבריאות, הוא צריך להיות על כלל המיטות".
ד"ר אירית לקסר, משרד הבריאות: "אי אפשר להגיד שבמוסדות הסיעודיים יש 8,000 עובדים זרים כרגע, יש סביב 5,000-6,000, עשינו תהליך מאוד משמעותי לאישור יחד עם האיגודים. יש אגרות, פיקדון והיטל. נעשה חריש עמוק של כל המשרדים בנושא הפיקדון והאגרות להוריד את זה למינימום האפשרי, נושא ההיטל, הבנתי שיושב לדיון אצל שולחנו של שר האוצר. אני חושבת שלא צריך לתת את ההיטל, אמרנו את זה בכל מסגרת, כמו שלעובדים הזרים שמגיעים לקשישים בקהילה אין עליהם היטל, גם פה לא צריך היטל. אנחנו חושבים שזה מיותר".
מאיה מילר, משרד העבודה והרווחה: "לגבי העובדים יש מספר היבטים שצריכים להתבצע כדי שהעובדים יוכלו להגיע בפועל, דובר החלטת ממשלה על 2,500 עובדים זרים, 2,000 אמורים להגיע למוסדות שבפיקוח משרד הבריאות, ו-500 למוסדות שבפיקוח משרד העובדה והרווחה, ברגע שתגיע החלטת ממשלה – כמה בדיוק מה-500. מבחינת התקנת תקנות הפיקדון שבסמכות שר הרווחה – השר שלח מכתבים לשרי הפנים והאוצר, אנחנו זקוקים לאישורם כדי לקדם את התקנות, יש את סוגיית האגרות שבאחריות משרד הפנים ששלח מכתבים לשרי העבודה והרווחה ושר האוצר שצריך את הסכמתם, ויש את נושא ההיטל, זה נושא שחונה במשרד האוצר לנו אין התנגדות שלא יהיה היטל. גם אנחנו חושבים שהוא לא צריך לחול יותר על המוסדות, אנחנו מבינים את המצוקה התקציבית".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני תהה נוכח הדברים "איפה אמרתם שלא צריך היטל?! אתם אחראים על הנושא הזה של בתי האבות? איפה אמרתם את זה?".
מילר: "התבקשנו להתייחס לנושא ביום חמישי האחרון בפני משרד המשפטים והבענו אותה. נאמר את זה בכל במה שנישאל עליה".
ח"כ גפני: "משרד העבודה והרווחה קריטי בעניין של העובדים הזרים והשיפוי ואתם צריכים לומר את עמדתכם, אתם לא יכולים להיות כאלה פחדנים, אתם צריכים להילחם עבור בתי האבות".
ד"ר לקסר: "לעניין השיפוי המוסדות הסיעודיים, גם טרום עידן הקורונה, ברור לנו שמכרז הקודים הקיים היום לא נותן את התקציב המספק, ולכן יש תהליך של הסדרה של מכרז חדש שבוויכוח עם המוסדות, שאמור לתת להם שיפוי גבוה יותר. אנחנו מדברים על קרוב ל-2 מיליארד ₪ מידי שנה, עם הזדקנות האוכלוסייה, ואם נזדקק להגדלת המיטות הסיעודיות בארץ, נצטרך לדאוג לזה".
"לעניין עידן הקורונה נבנה מודל בכמה רמות – שיפוי בגין הוצאות הקורונה, הסעות עובדים ארגון מחדש וכו'. יש שיפוי נוסף עבור מי שעבר למשמרות וקפסולות של 12 -12 – ניתן בשיפוי הזה כבר 150 מיליון ₪, והוא ניתן מידי חודש במידית. אנחנו בוחנים פניות של כל מוסד, אם מישהו התארגן ומציג חלוקת שעות אחרת, אנחנו מקבלים את זה עם נימוקים – 14-10, 16-8 שעות, זה מתקבל במסגרת ועדת הערערים".
יולי גת: "השיפוי למי שלא עבר ל-12 – 12, הוא מזערי. הוא חצי מההוצאות שלנו מול הקורונה".
גפני: הזעקה מהשטח נוראה, לא יכול להיות שנעמוד כך מול בתי האבות. השיפוי לא מספיק, אם ההיטל יגבה מהם הוא נורא.
דניאל פדון, משרד האוצר: "לגבי הפטור מהיטל לעובדים זרים הנושא בבחינה של משרד המשפטים, ההיטל מחויב מכוח החוק. עד כה ניתנו תקציבים בלמעלה מ-700 מיליון ש"ח למערך הגריאטריה שתחת משרד הבריאות, ותקציבים נוספים למה שתחת משרד הרווחה, 166 מיליון נועדו לבינוי בבתי החולים הגריאטריים – מחלקות קורונה ושיפוץ, 25 מיליון לכוח אדם לתגבורי כוח אדם, ו-455 מיליון ש"ח למתן שיפויים, לא כולל מוסדות משרד הרווחה. מעבר לזה ניתנו גם למעלה מ-60 מיליון ₪ עבור ציוד מיגון במוסדות. הדבר היחיד שעוד לא חולק ואמור לצאת זה מבחן תמיכה למוסדות רפואיים גריאטריים, זה אמור לצאת בימים הקרובים, זה אמור לתת שיפוי נוסף".
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "שמענו את המצוקה של בתי האבות, גם של בתי האבות הגריאטריים, שההחלטה שהתקבלה שדווקא בתקופת הקורונה צריך להביא עובדים זרים, שעובדים ישראלים לא מבצעים את העבודה הזו, אנחנו דורשים ממשרד האוצר לא לגבות היטל על העובדים הזרים מבתי האבות, כמו שלא גובים מהעובדים הזרים הסיעודיים בקהילה. בנוסף אנחנו מבקשים לבחון מחדש את השיפוי שניתן לבתי האבות, שאיינו מספיק כדי לעבוד בתנאים הקשים בהם נמצאים בתי האבות בתקופת הקורונה, אנחנו מבקשים לשפר את השיפוי הזה, ולהגביר את הסיוע שמקבלים בתי האבות עבור מטופלים בבתי האבות, כדי שיוכלו לחיות בכבוד. אנחנו מבקשים תשובה תוך שבועיים".