שחיקת סחוס בברך היא תופעה רפואית נפוצה והשכיחות שלה עולה עם העלייה בתוחלת החיים. מדובר על תופעה שמהווה סוג של דלת מפרקים ניוונית והיא תבוא לידי ביטוי לרוב בכאבים הנגמרים לאדם כאשר הוא מבצע פעילות יומיומית כגון: הליכה, עלייה במדרגות, ישיבה ועוד. מעבר לכך התופעה תגרום לתחושה של חוסר יציבות במפרק, חריקות וכן נוקשות במפרק. חשוב לדעת כי הביטוי לשחיקת סחוס איננו יבוא לידי ביטוי באופן זהה אצל כל אדם והוא ישתנה בהתאם למצב הבריאותי הכללי של האדם, למשקל שלו, לגיל שלו, לרמת הפעילות הגופנית שלו, למידת השחיקה ועוד.
מה גורם לשחיקת סחוס בברך?
חשוב לדעת כי ככל שהגיל עולה כך שחיקת סחוס שכיחה יותר. למעשה ניתן לומר כי מרבית אנשים המבוגרים סובלים מתופעה זאת. קבוצה נוספת המצויה בשכיחות גבוהה לסבול מהתופעה הם אנשים אשר מרכז הכובד שלהם לא מאוזן, אנשים הסובלים ממשקל יתר ועוד. הסחוסים אשר מרפדים את המפרקים בגוף, מאפשרים לעצמות שלנו לנוע בצורה חלקה. כאשר סחוס נשחק בשל בלאי מתמשך בשימוש במפרק, העצם הנמצאת מתחת לסחוס נחשפת והעצמות מתחככות זו בזו וכך נוצרת דלקת. הדלקת גוררת אחריה בעיות תפקודיות נוספות אשר גורמות להיווצרות של כאבים, להליכה עקומה של האדם בכדי להימנע מכאב מה שיוסיף לו חוסר סימטריה בעבודת שרירי המפרק, חולשה של שרירים ועוד.
סימפטומים לשחיקת סחוס בברך
הסימפטומים הנפוצים ביותר לשחיקת סחוס בברך הם: מגבלה בטווח של התנועה, נוקשת המורגשת בעיקר בבקרים וזאת משום שזרימת הדם לאחר שינה מופחתת והמפרקים נוקשים וחסרי תנועה. מעבר לכך יש כאבים גם במנוחה וגם בפעולות כגון: עלייה וירידה במדרגות, הליכה ועוד. הכאבים יחמירו כאשר האדם יעבור ממצב של ישיבה לעמידה שכן מדובר על מצב שמפעיל עומס רב על הברך. אם הבעיה לא תטופל עלולים להופיע כאבים גם בלילה.
כיצד מטפלים שחיקת סחוס בברך?
בכדי לטפל בשחיקת סחוס בברך ראשית כל יש לאבחן את הבעיה. צילום רנטגן יאפשר לבחון את המצב של הסחוס אך הוא לא ישקף בהכרח את המגבלה התפקודית ואת החומרה של הכאב. במקרים רבים יהיה ניתן לראות שינוים ניווניים מתקדמים ומצד חמור של שחיקת סחוס, אך המטופל לא תמיד ידווח על כאב ולהפך, לא פעם האדם יסבול מכאבים ויתקשה מאוד בתפקוד אך צילומי הרנטגן לא יצביעו בהכרח של שינויים ניווניים משמעותיים. ועל כן יש חשיבות גם לבדיקה גופנית וכן לתשאול של המטופל. על אף שיש מחקר רב בתחום, טרם נמצא טיפול שירפא לגמרי סחוס מפרקי פגוע ועיקר הטיפול הוא הקלה בסימפטומים וכן שיפור התפקוד של החולה. מחקרים רבים הוכיחו כי פיזיותרפיה, אפוסתרפיה וכן ירידה במשקל יעילים לצורך השגה בהקלה על כאבים. יחד עם זאת, ניתן להיעזר בטיפול תרופתי באמצעות תרופות אנטי דלקתיות וכן בזריקות תוך מפרקיות. התערבות ניתוחית תוצע במקרים חמורים מאוד.
בעבר הייתה טענה כי פעילות גופנית מגבירה את השחיקה של הסחוס בברך אך כיום ידוע כי חוסר פעילות היא זו שתורמת לדלדול השרירים, להגברת חוסר היציבות של המפרק וכן להתקדמות של המחלה ועל כן כדאי להקפיד על פעילות גופנית כגון: הליכה, שחייה, יוגה, רכיבה על אופניים ועוד. כל אדם צריך להתאים לעצמו את הפעילות שמתאימה למצבו ותביא להקלה על כאבים.
בכדי לקבל טיפול הולם למצב של שחיקת סחוס בברך, כדאי מאוד לפנות לרופא מקצועי ומומחה בתחום זה אשר יבחן את המצב של המטופל ויתאים לו טיפול מתאים ויעיל. לקבלת מידע נוסף היכנסו לאתר: https://profherman.com/