יש לציין כי השדיים עוברים מספר שינויים יחד עם חלוף השנים שכן, אותם שינויים במבנה השד עלולים לנבוע כתוצאה של תהליכים הורמונליים ואפילו מירידה או עלייה במשקל. מיותר לציין כי לשמירה על איכות חיים בריאה משמעות רבה וכמו כן, חשוב לשמור על עירנות ולהיות מודעים לשינויים כאלה בכדי להבטיח אבחנה מוקדמת של הבעיה וטיפול בה בהתאם. במידה ומדובר בחשש לסרטן השד, ההמלצה המרכזית תהיה לפנות לכירורג שד בבקשה לבדיקת אבחון תסמינים.
מהם התסמינים הנפוצים?
ניתן לומר באופן חד משמעי כי הסממנים השונים לסרטן השד לא יופיעו באותו האופן בקרב כלל המטופלים השונים וכמו גם, לעיתים אף לא תהיה אינדיקציה על גבי המראה החיצוני של השד שתצביע על התפתחות הסרטן. במרבית המקרים הגידול מתפתח בקצב איטי ומתחיל את דרכו כגוש תאים קטן שלא גורם לאף תופעה לבלוט, דבר ההופך אותו לקשה לאבחון. למרות העובדה כי גוש בשד תהיה הסיבה הראשונה ללכת לכירורג שד, ניתן לומר כי לעיתים המחלה לא תהיה מלווה בסימנים בכלל ועל כן, ישנם מספר סממנים חשובים שמוטב שתשימו אליהם לב:
- שינוי במראה החיצוני של השד – יש לציין כי כל שינוי הניתן לראיית העין בצורתו החיצונית של השד או לחילופין במרקם העור כמו קשקשת, אדמומיות, גירוי, קילוף או נפחיות על גבי השד וכמו כן גם שקעים וגומות על גבי עור השד ועוד מגוון רחב של פרמטרים שונים שבאים לידי ביטוי במראה החיצוני של השד.
- גוש בשד – כאמור, אחד התסמינים הבולטים והנפוצים ביותר לסרטן השד הינו גוש בשד. שכן, מרבית הגושים אשר מתגלים בשדיים בעת בדיקה עצמית בקרב נשים מתגלים למעשה כשפירים אך לעיתים גם הם ידרשו בטיפול ייחודי על מנת להסתירם.
- שינויים במראה הפטמה והעטרה – תסמינים נפוצים לסרטן השד באים לידי ביטוי גם ברגישות מיוחדת באזור הפטמה, רגישות המלווה לצד כאבים ממושכים וחוסר נוחות – השטחה או לחילופין היפוך של הפיטמה כלפי פנים, שינוי בגודל שלה והפרשות נוזלים שאינם קשורים בהנקה.
מה עושים לאחר אבחון של חלק מהתסמינים?
על אף כי כלל העובדות שצוינו לעיל עשויות להוביל לגילוי של סרטן השד, ניתן לומר באופן חד משמעי כי ישנם נשים מסוימות שלא חוו אף תסמין ולכן, מוטב להקפיד על ביצוע בדיקות שגרתיות בכל הנוגע לגילוי סרטן השד. על כן, חשוב לזכור כי בחלק מהמקרים יהיה מדובר בתסמינים המובילים לבעיה רפואית אחרת ולאו דווקא בסרטן השד. במידה וישנו חשש ואילו הכי קטן לסרטן השד, ההמלצה המרכזית תהיה לעדכן את כירורג השד המטפל ולבקש הפנייה לבדיקת אבחון.