רופאים מחשבים את תקופת ההריון בצורה מעט שונה מהנשים בהריון. הרופאים נוהגים לציין שבועות ולחשב את גיל ההריון בדיוק כפי שנהוג לחשב את ימי ההולדת, לכן כאשר האישה מגיעה לשבוע ה-25 ועוד יומיים, הרופא יציין כי היא בשבוע ה-25 + יומיים, לעומת רוב הנשים שיציינו מועד זה כשבוע ה-26 להריון.
לוח זמנים להריון
את ההריון ניתן לחשב לפי ימים, שבועות או חודשים. באופן כללי, נהוג לחשב את לוח הזמנים של תקופת ההריון לפי החלוקה הבאה:
- חישוב לפי ימים – תקופת ההריון נמשכת כ-280 ימים, החישוב מתחיל ממועד המחזור האחרון של האישה, או 266 ימים מהרגע בו התקיימה ההתעברות.
- חישוב לפי שבועות – חישוב ההריון לפי שבועות, יש סך הכול 40 שבועות בתקופת ההריון או 38 שבועות הריון אם מחשבים ממועד ההתעברות.
- חישוב לפי חודשים – בשיטה זו מחשבים את ההריון לפי 9 חודשים ושבעה ימים.
אם ברצונך לדעת באיזה שלב להריון את נמצאת לפי שבועות ו/או חודשים, וכדי לדעת מתי מתחיל כל טרימסטר של ההריון – הטבלאות הבאות יסייעו לך:
חודשי הריון לפי שבועות
חודש ראשון – שבועות 4-1.
חודש שני – שבועות 8-5.
חודש שלישי – שבועות 13-9.
חודש רביעי – שבועות 17-14.
חודש חמישי – שבועות 21-18.
חודש שישי – שבועות 26-22.
חודש שביעי – שבועות 30-27.
חודש שמיני – שבועות 35-31.
חודש תשיעי – שבועות 40-36.
חודשי הריון לפי טרימסטר
טרימסטר ראשון – שבועות 1 עד 13+ שישה ימים.
טרימסטר שני – שבועות 14 עד 26 + שישה ימים.
טרימסטר שלישי – שבועות 27 ואילך.
חישוב שבועות הריון
בכל שבוע בתקופת ההריון חלים שינויים במצב האם והעובר, והנשים ההרות חייבות לחשב באופן מדויק את ההריון שלהן כדי לבצע בזמן בדיקות שונות, בהתאם להמלצות הרופאים. המומחים טוענים כי הדרך הנכונה והמדויקת ביותר לחישוב ההריון היא בקביעת התאריך בו האם קיבלה את המחזור האחרון שלה, מועד זה ישמש גם לצורך קביעת תאריך הלידה של התינוק. חשוב לזכור כי אין אפשרות לחשב את התאריך לפי מועד ההתעברות.
טרימסטר ראשון
שלב זה מתחיל בהפריית הביצית ונמשך עד לשבוע ה-13 להריון. בשליש הראשון להריון העובר עדיין זעיר והתאים מתחילים להתפתח במהירות. בשלב זה גופה של האם עובר שינויים רבים כדי להיערך לקראת העובר הצומח ברחם, נשים רבות סובלות מתסמינים מוכרים כמו בחילות בעיקר בשעות הבוקר, מצבי רוח משתנים, כתמי דם והן חוות שינויים במשקל.
טרימסטר שני
הטרימסטר השני מתחיל בשבוע ה-14 להריון, במהלכו העובר מתפתח במהירות ברחם, הוא מקשיב לצלילים ומגיב לקולות שונים, ולרוב ניתן להתחיל לחוש את התנועות שלו. בטרימסטר השני פוחתים תסמיני ההריון המוכרים מהחלק הראשון, נשים רבות חוות פרץ של אנרגיה בתקופה זו, אך לא מעט מהנשים סובלות מכאבי ראש, מכאב ברצועות התומכות ברחם, ובתקופה זו מתעוררים חשקים שונים כמו חשק עז לסוגי מזונות שונים.
בשלב מסוים, בדרך כלל בשבוע ה-20 להריון, ניתן לזהות את מין העובר, התנועות שלו מורגשות היטב, ובתקופה זו אפשר לעבוד כרגיל, לטייל, לנפוש וכדאי לנצל את הזמן לטובת הכנת הבית ולארגון המוצרים שצריך לתינוק.
טרימסטר שלישי
הטרימסטר השלישי מתחיל בשבוע ה-28 ומסתיים בלידה. בשלב זה כדאי לנשים לנצל את הזמן למנוחה ולהיערכות לקראת הלידה והמעבר להורות. העובר פוקח את עיניו בתחילת הטרימסטר השלישי, העצמות שלו מתקשחות ומוחו מתפתח במהירות. העובר מתפתח במהירות ויש לו פחות מקום לזוז ברחם, ולקראת סוף הטרימסטר העובר מתחיל לרדת מטה לקראת הלידה הצפויה. בשלב זה להריון כדאי להשתתף בקורס הכנה ללידה ומומלץ לארגן תיק לבית החולים.