חתן פרס ישראל בתחום חקר הרפואה הוא פרופ' גדעון רכבי. שר החינוך, הרב רפי פרץ, הודיע על זכייתו של וברך אותו על זכייתו בפרס.
ועדת הפרס התכנסה בראשותו של פרופ' אפרת לוי להד יו"ר הוועדה, כשלצדו החברים – פרופ' משה אורן, פרופ' רפי ביאר ופרופ' רבקה כרמי.
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרס ישראל בתחום חקר הרפואה לשנת תש"ף מוענק לפרופ' גדעון רכבי המגלם את השילוב המיטבי בין מצוינות ברפואה קלינית והישגים מחקריים פורצי דרך בהבנת מנגנונים ביולוגיים בסיסיים. בתחום הרפואה פרופ' רכבי הוא המטולוג-אונקולוג ילדים נודע שניהל במשך שנים מחלקה מובילה להמטולוגיה אונקולוגיה והשתלת מח עצם בילדים במרכז הרפואי בשיבא והעמיד דורות של רופאים חוקרים. בתחום המחקר הוא אחראי לתגליות מרכזיות בזיהוי מנגנונים חדשים לעריכת המידע הגנטי בתאים חיים. להבנת מנגנונים אלה חשיבות רבה בחקר תהליכי מחלה ופיתוח אפשרויות טיפול עתידיות".
גדעון רכבי נולד בישראל בשנת 1953. פציעתו במלחמת יום הכיפורים חשפה אותו לעולם הרפואה והובילה אותו לבחור ברפואה כדרך חיים. בשנת 1981 קיבל תואר דוקטור לרפואה מאוניברסיטת תל-אביב, ובשנת 1987 תואר דוקטור לפילוסופיה ממכון ויצמן למדע. הוא נשוי לקרן, רופאת משפחה, ושלושת בניו עוסקים במחקר וברפואה.
הוא התמחה והוסמך בשלושה תחומי התמחות רפואיים: רפואת ילדים, המטולוגיה והמטולוגיה-אונקולוגיה של ילדים בהדרכתם של פרופ׳ צבי שפירר ופרופ׳ ברכה רמות. בשנת 1990 קודם לפרופסור חבר, ושש שנים אחר-כך לפרופסור מן המניין. במסגרת תפקידיו הוא הופקד על קתדרת שפירו לממאירויות המטולוגיות וקתדרת ג'רסי באונקולוגיה מטעם אוניברסיטת תל-אביב. שימש כראש החוג להמטולוגיה בבית הספר לרפואה ע"ש סאקלר וכראש מרכז חקר הביולוגיה של הסרטן של אוניברסיטת תל-אביב. בשנת 1993 הקים רכבי וניהל את המחלקה להמטולוגיה, אונקולוגיה והשתלת מח עצם בילדים במרכז הרפואי ע"ש שיבא. במקביל להובלת המערך הקליני הקים ופיתח בשנת 1987 מעבדה לגנטיקה של הסרטן. בשנת 1999 ייסד בשיבא את מעון מריון ואלי ויזל לרפואה תומכת והוספיס לילדים חולי סרטן. בשנת 2003 הקים את מרכז שיבא לחקר הסרטן ומאז הוא מנהל אותו. בשנת 2016 ייסד ומאז מנהל גם את מכון וואהל לרפואה תרגומית מותאמת אישית.
פרופ' רכבי מהווה שילוב נדיר של רופא פעיל בעל ידע רחב ומעמיק ויכולות קליניות יוצאות דופן, עם חוקר בעל הישגים מדעיים ייחודיים במחקר בסיסי ברמה הגבוהה ביותר. כאשר חושבים על דמות מופת של ״רופא-חוקר״ בישראל השם הראשון שעולה הוא שמו של גידי רכבי. רכבי הוא ללא ספק המטולוג ואונקולוג הילדים הבכיר והמוערך ביותר בארץ, ובעל שם בינלאומי. הוא הקים במרכז הרפואי שיבא מערך מתקדם להמטולוגיה, אונקולוגיה והשתלות מח עצם בילדים, בו מתבצעת רפואה ברמה קלינית ומדעית יוצאת דופן המבוססת על מעבדה המאפשרת איבחון והתאמת טיפול תוך שימוש באיפיון מולקולרי וגנטי מתקדם ומעודכן. שילוב המצויינות במחקר בסיסי ותרגומי עם הובלה וחדשנות קלינית איפשרו לרכבי וצוותו הישגים פורצי דרך כמו ההישג החלוצי של הבראתו של ילד חולה באנמית פנקוני בעזרת ״בחירת״ עובר על ידי יישום שיטות הנדסה גנטית מתקדמות ושימוש בתאי חבל הטבור של התינוקת שנולדה להשתלה. רכבי וצוותו היו חלוצים בשימוש קליני של בחינה גנומית והתאמת טיפול מושכל ומכוון אישית בגידולי ילדים. דוגמה חשובה מהזמן האחרון לשילוב רפואה עם טכנולוגייה חדשנית ניתנה כאשר המערכת המעבדתית המתקדמת במרכז חקר הסרטן שבראשותו של רכבי אפשרה למרכז הרפואי שיבא לבצע בהצלחה מעל מאה טיפולי T-CAR, המשלבים טיפול תאי וגנטי, בחולי לויקמיה ולימפומה שלא ניתן היה להצילם ללא טיפול פורץ דרך זה.
הטיפול בילדים החולים ובבני משפחותיהם, ברוחו של פרופ' רכבי, מבוסס על קשר קרוב, אמפטי ובלתי אמצעי עם הילדים החולים ובני משפחותיהם. במקביל להישגים המרשימים בריפויים של ילדים חולים, שאינם נופלים מאלו של המרכזים הגדולים והמובילים בעולם, הקים רכבי את מעון מריון ואלי ויזל לטיפול תומך והוספיס לילדים חולי סרטן. זהו המעון הראשון מסוגו בעולם, בו נמצאים הילדים שמחלתם מתקדמת ואינה ניתנת לריפוי בסביבה מחבקת שאינה מזכירת אווירת בית חולים, כאשר בני משפחותיהם נמצאים איתם ונעזרים בצוות רב-תחומי תומך ומלווה המכיר אותם במשך כל תקופת מחלתם.
פעילותו כרופא מסור מאין כמוהו לא הפריעה לפרופ' רכבי, ואולי אף סייעה בעדו, לפתח קריירה מדעית נפלאה ויוצאת דופן בהישגיה ובהיקפה. הישגיו המדעיים המרשימים בתקופת לימודיו לתוארPhD במכון ויצמן למדע בהדרכתו של פרופ׳ דוד גבעול והידע הרב שרכש בתקופה זו הובילו אותו להקים ולהוביל מערכת מחקרית איכותית. עם הגעתו למרכז הרפואי שיבא הקים מעבדה לחקר הבסיס הגנטי לממאירויות, והחל לעסוק הן במחקר בסיסי והן בפיתוח ושימוש בכלים מולקולריים לאיבחון והנחיית טיפול במחלות ממאירות של ילדים.
בהמשך הקים את מרכז שיבא לחקר הסרטן אותו הוא מנהל. מרכז זה כולל את היחידה לגנומיקה, שהתבססה תחילה על אנליזת שבבי דנ"א, ובשנים האחרונות על טכנולוגיות מתקדמות לקביעת רצפי דנ"א ורנ״א ואנליזת חלבונים, יחד עם מערך ביו-אינפורמטי לאנליזת מימצאי הגנומיקה והפרוטאומיקה. לפני שלוש שנים ייסד ומאז מנהל את מרכז וואהל לרפואה תרגומית מותאמת אישית המשתמש ביכולות גנומיות ופרוטאומיות מתקדמות לאיבחון גנים וחלבונים האחראים למגוון מחלות בעלות רקע גנטי, להתאמת טיפול מושכל לחולי סרטן, למתן ייעוץ גנטי לחולים ולמשפחות ולפיתוח טיפול גנטי ותאי לסרטן ולמחלות גנטיות. 3500 אנליזות גנומיות בוצעו ביחידה הביואינפורמטית של המרכז שבניהולו של רכבי, בחלק ניכר מהן זוהה הפגם הגנטי האחראי למחלה, ונמצאו מספר גנים חדשים האחראים למחלות חסר חיסוני, נטיה מוגברת לממאירויות, מחלות מטבוליות ותסמונות נוירולוגיות. במעבדות מכון וואהל הכוללות ״חדרים נקיים״ מבוצעים בשיבא טיפולים אימונותרפיים מתקדמים לסרטן: TIL ו CAR-T, מפתחים עור מלאכותי המשמש לטיפול בכוויות, וניתן טיפול גנטי למחלות גנטיות כמו המופיליה.
בעשור האחרון מוביל רכבי תוכנית ״חישוביות רפואית וביואינפורמטיקה״ המשותפת לאוניברסיטת בר אילן ומרכז חקר הסרטן בשיבא, בה מוכשרים רופאים וחוקרים לעידן הרפואי בו גנומיקה וביואינפורמטיקה הם חלק מרכזי ברפואה. בשנה האחרונה עומד רכבי בראש תוכנית מהפכנית בשיבא של ״בית חולים מבוסס גנום״ המבזרת את השימוש בגנומיקה וביואינפורמטיקה לכל מחלקות ומרפאות המוסד הרפואי, ומאפשרת שימוש בכלים חדשניים אלו בפרקטיקה הרפואית היומיומית. רכבי הדריך מספר גדול של סטודנטים לתארים מתקדמים בביולוגיה ורפואה, ורופאים רבים התמחו בהדרכתו בהמטולוגיה, אונקולוגיה והשתלות תאי אב בילדים. תלמידיו מובילים מעבדות מחקר בסיסי וביו-רפואי ומנהלים מחלקות קליניות רבות בארץ ובעולם.
לרכבי שלוש תרומות מדעיות פורצות דרך : (1) ההדגמה הראשונה של נדידת אלמנטים גנטיים ניידים בגנום יונקים וזיהוי תפקידם של רצפים ניידים אלו בהפעלת גנים גורמי סרטן. (2) הוכחה ראשונה של העברת תאי גידול בין פרטים שונים כ״מחלה מדבקת״ במנגנון של השתלת תאי גידול ממקור גנטי זר. (3) פתיחת הדרך לפענוח שינויים נרחבים ברצפי הטרנסקריפטום ההומני והעכברי על ידי עריכת רנ"א ומתילציית רנ"א, וחקר השפעת מודיפיקציות רנ״א על תהליכים תאיים, התפתחות עובר וסרטן. תחום חקר מודיפיקציות הרנ״א המוכר כחקר האפיטרנסקריפטום, שרכבי נחשב כמייסדו, הפך תוך זמן קצר לתחום מרכזי במחקר הבסיסי והרפואי, עוסקות בו מעבדות רבות ומוקדשים לו כינוסים מדעיים רבים. את ממצאי עבודתו פרסם רכבי ביותר מ-470 מאמרים בכתבי עת מובילים, כולל מאמרים רבים בעיתונים החשובים ביותר כמו- atureN, cienceS, Cell ו- New England Journal of Medicine. מחקריו זיכו אותו בפרסים ובמענקי מחקר יוקרתיים רבים בהם פרס קנדי, פרס אוהלו למחקר לויקמיה, פרס אלקלס למדען מצטיין ברפואה, פרס חיים שיבא לרופא יוצא דופן, פרס לחזון ברפואה, פרס למצוינות במחקר רפואה גנומית על שם בויטלר ופרס א.מ.ת. לשנת 2013. קבוצת המחקר שלו נבחרה לשני מרכזי מצוינות (-COREI): מרכז חקר רגולציה של גנים במחלות הומניות מורכבות ומרכז חקר תפקיד הכרומטין ומודיפיקציית רנ"א ורנ"א שאינו מקודד בבקרת גנים בהתפתחות ומחלה. רכבי הוא מהחוקרים הישראלים הבודדים שזכו במענק היוקרתי-grant Advanced ERC. הוא חבר באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, וחבר באקדמיה האירופאית לאונקולוגיה. לאחרונה נבחר לאקדמיה הישראלית לרפואה מחקרית שהוקמה בשנת 2019.