פטרגיום היא תופעה בה מתפתחת רקמה קרומית בלחמית העין, והיא צומחת לעבר קרני העין. רקמה זו מכילה כלי דם קטנים המעניקים את המראה של קרום אדמדם המכסה את לחמית העין הלבנה. ברוב המקרים צמיחת הקרום מתחילה מפינת העין התחתונה בקרבת האף לעבר כיוון מרכז העין.
שווה לקרוא: ניתוח פטריגיום מחיר – כמה עולה ניתוח פטריגיום אצל מומחה?
פטריגיום עשוי לגרום לבעיות שונות. בשלביו הראשונים הוא גורם רק לאדמומיות. אך בהמשך הוא גורם לתחושת עקצוץ והתחושה המאפיינת נוכחות של גוף זר בעין, תחושת יובש בעין והפרשה מוגברת של דמעות. הפטריגיום עשוי להישאר רדום במשך זמן רב, אך גם לגדול במהירות. הבעיה היא לא רק אסתטית או בעיה של אי נוחות- כאשר הפטריגיום גדל ומתפשט הוא פוגע בראייה בכך שהוא חוסם את שדה הראייה וגם בכך שהוא גורם לעיוות של הקרנית.
מה גרום לפטריגיום
למרות שלא ברור מה בדיוק גורם להתפתחות הפטריגיום, אנו יודעים שהוא קשור לקרני השמש האולטרא-סגולות. בהתאם לכך הוא שכיח יותר באזורים בהם ישנה חשיפה רבה לקרינת UV, כמו למשל אוסטרליה. כמו כן אנו רואים שהבעיה שכיחה יותר בקרב גברים וישנה גם נטייה גנטית – אנשים שבמשפחתם היו מקרים של פטריגיום נמצאים בסיכון גבוה יותר. שימוש במשקפי שמש המסננות את קרני ה UV הוא חשוב.
כיצד מטפלים בפטריגיום
כאשר מדובר בפטריגיום בשלב הראשוני ניתן לקבל טיפולים המקלים על הסימפטומים. אלו יכולים להיות טיפות הרגעה לעין מגורה, טיפות דמעות מלאכותיות ולפעמים גם טיפולים אנטי דלקתיים המבוססים על אנטיביוטיקה או סטרואידים. טיפולים אלו יכולים רק להקל על הבעיה, אך לא לפתור אותה. במידה והפטריגיום מתקדם במהירות יש צורך בניתוח להסרתו.
ניתוח פטריגיום נחשב לניתוח פשוט אותו מבצעים בהרדמה מקומית. משך הניתוח הוא לכל היותר 30 דקות. בתחילה מאלחשים את העין באמצעות טיפות או הזרקה תוך עינית. לאחר שההרדמה החלה להשפיע, דבר המתרחש במהירות, מתחיל ההליך הכירורגי. במהלכו הרופא מפריד את רקמת הפטריגיום מרקמות הלחמית והקרנית ומסיר אותה. לאחר מכן יש להשתיל רקמת לחמית באזור ממנו הוסרה רקמת הפטריגיום. הרקמה המושתלת נלקחת מהאזור העליון של העין. היא מקובעת בעזרת תפרים זעירים או שימוש בדבק ביולוגי. בסיום הניתוח חובשים את העין.
בעבר, למרות הצלחת הניתוח, בכ 70% מהמקרים הפטריגיום חזר. כיום הטכניקה השתפרה ואנו מצליחים למנוע את הצמיחה החוזרת של הפטריגיום. רק בכ 5% מהמקרים הפטריגיום חוזר.
אחוזי ההצלחה גבוהים, מעל 95%. כאשר ישנו יתרון ברור לביצוע הניתוח בשלבים מוקדמים. לאחר הניתוח יתכנו זיהומים ודימומים, אך ניתן לטפל בהם בקלות.