רשלנות רפואית היא מקרה מצער שבו האמון שנתנו במטפלים שלנו נשבר בגלל טיפול לקוי שגרם לנזק. לא כל מקרה של טיפול שנכשל הוא בהכרח טיפול רשלני, ולשם הבדיקה של המקרה ונקיטת צעדים מתקדמים לתביעה תצטרכו להתייעץ עם עורך דין בתחום.
ההגדרה של רשלנות רפואית
רשלנות רפואית היא מקרה שבו גורם רפואה אינו פועל לפי סטנדרט הטיפול הנדרש ממנו, ובעקבות זאת נגרם נזק למטופל שיכול היה להימנע באמצעות טיפול הולם. רשלנות רפואית באה לידי ביטוי בדרך כלל בטיפול שגוי או חסר זהירות, וכל איש רפואה עלול לעשות זאת – רופא, מנתח, אח, רוקח ועוד. אם אתם חוששים שקיבלתם טיפול לא הולם או שנגרם לכם נזק לא צפוי, מומלץ להתייעץ בהקדם האפשרי עם עורך דין מומחה בתחום לפני שנוקטים צעדים כלשהם.
דוגמאות לרשלנות רפואית
יש הרבה מקרים הנכנסים תחת המונח רשלנות רפואית. הינה כמה דוגמאות נפוצות:
- אבחנה לא נכונה של המצב הרפואי שלכם, או חוסר יכולת לאבחן את הבעיה הקיימת עקב התעלמות מסימפטומים, חוסר ביצוע בדיקות או התעלמות מתלונותיו של המטופל
- ניתוח באיבר הלא נכון או ניתוח שאינו נחוץ
- חוסר הסכמה מדעת – המטפל לא ביקש את רשותו של המטופל לבצע את הטיפול או שהוא לא פירט למטופל את שלבי ההליך, את הסיכונים הטמונים בו או את התוצאות הצפויות והלא צפויות
- מתן תרופה שגויה או מתן מינון שגוי של תרופה נחוצה
- רשלנות רפואית בהיריון או בלידה – אי מעקב אחר מצבו של העובר, כישלון באבחנה של מומים מולדים שאפשר לראות עוד בשלב ההיריון, פגיעה פיזית באם או בעובר בכל שלב של ההיריון או הלידה ועוד
עם זאת, לא כל טיפול שנכשל או נזק שנגרם הוא הוכחה ישירה לרשלנות רפואית, ולכן אנחנו ממליצים לכם להתייעץ קודם כל עם עורך דין בתחום כדי לבדוק אם יש עילה, ולבסס אותה אם היא אכן קיימת.
מתי פונים לעורך דין לרשלנות רפואית?
תפקידו של עורך הדין הוא לעזור לכם להבין אם אכן מדובר בעילה לתביעה על רשלנות רפואית, והוא זה שיספק לכם את כל המידע שאתם צריכים בנושא ויעזור לכם לאסוף מסמכים ולהגיש תביעה במקרה הצורך. עורך הדין הוא גם זה שיעזור לכם להבין איזה גורם מקבל את התביעה במקרה שלכם – יש מקרים שבהם תובעים את הרופא או איש הרפואה באופן אישי, ויש מקרים שבהם תובעים את המוסד שבו עברתם את הטיפול.
תהליך התביעה וקבלת הפיצויים
כדי להוכיח שאכן חוויתם טיפול רשלני, תצטרכו להציג שני תנאים:
- הוכחת יחסי מטופל-מטפל אל מול הרופא או המוסד שבו עברתם את הטיפול – כדי לבסס את התביעה יש צורך להראות שבאתם באינטראקציה עם המוסד או איש הסגל שאתם תובעים. במקרה זה האינטראקציה היא הטיפול עצמו או פגישות אחרות הקשורות לטיפול הרשלני, המתועדים כולם במערכת. עורך הדין יעזור לכם לאסוף את כל המסמכים הנדרשים, הן מהמוסד שבו עברתם את הטיפול והן מסמכים המעידים על ההיסטוריה הרפואית שלכם כדי לבסס את העילה.
- נגרם נזק ישיר מהטיפול הרשלני – תצטרכו להוכיח שהנזק שנגרם לכם הוא אכן תוצאה ישירה של הטיפול הרשלני. בדרך כלל בשלב הזה כל המסמכים שאספתם יועברו לרופא מומחה בתחום של הטיפול (כירורגיה, רפואת שיניים, גסטרו ועוד) כדי שהוא יעיד באופן אובייקטיבי שאכן היה טיפול רשלני שהוביל לנזק חמור למטופל.
לאחר שכל המסמכים נאספו, כולל חוות הדעת של הרופא המומחה החיצוני, מוגשת התביעה לאחד מבתי המשפט בארץ בהתאם לסכום הפיצויים הנדרש – התביעה מוגשת לבית משפט השלום אם סכום הפיצוי נמוך מ-2.5 מיליון ש"ח, ולבית המשפט המחוזי אם הסכום גבוה יותר.
סיכום
כדי לדעת אם הטיפול שחוויתם הוא מקרה של רשלנות רפואית, תצטרכו להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום כדי לנקוט את הצעדים הנדרשים. עורך הדין יעזור לכם לאורך כל הדרך לאסוף מסמכים, למצוא רופא מומחה לחוות דעת אובייקטיבית וגם להגיש את התביעה.