כאשר אתם מגיעים למדף הלחמים במכולת מציעים לכם שלל סוגי לחמים ממגוון דגנים ולא מעט תוספות. מביניהם, יש לחמים יותר מזינים ובריאים ויש כאלו שפחות, הגם שלחם באופן כללי נמנה על אבות המזון. בשורות הבאות נסקור מספר סוגי לחמים בריאים במיוחד.
קמח שיפון מלא
ראשית, חשוב להבהיר כי בכל מקרה ובכל סוג של דגן – חיטה, קוסמת, שיפון וכן הלאה – תמיד יש לתת עדיפות לקמח המלא. זאת מכיוון שגרעיני הדגן לא עוברים את התהליכים המסירים מהם את קליפתם, אשר בה יש יותר מינרלים וויטמינים. בנוסף, בזכות הסיבים התזונתיים שבקליפת הפרי הפירוק של הפחמימות המצויות בקמח נעשה יותר לאט, ולכך ישנה משמעות גדולה מבחינת עליית רמות הסוכר בדם אחרי האוכל, רמת האנרגיה שלכם לזמן ארוך ותחושת השובע.
אחד מסוגי הלחמים היותר מומלצים הינו לחם מקמח שיפון מלא. כמו כל הדגנים, גם בשיפון יש הרבה סיבים תזונתיים התורמים לפעילות העיכול, וזאת על ידי עיכוב הפעילות ולכן ספיגה של יותר חומרים מזינים. זאת בנוסף לשיפור בתחושת השובע לאורך זמן ומכאן שמירה על משקל תקין. כמו כן, לחם מקמח שיפון מלא כולל הרבה ויטמינים ומינרלים לרבות מקבוצת ה- B, ואת חומצת האמינו טריפטופן. אם מוסיפים לכך אינדקס גליקמי נמוך, כלומר עלייה מתונה בלבד של רמות הסוכר בדם לאחר האכילה, ניתן להבין מדוע לחם זה בהחלט בריא ומזין.
כמה מילים על מחמצת
לחם מחמצת משמעות שעשו על הדגנים תהליך יותר ממושך של התפחה. למעשה, כאן מדובר בהתפחה טבעית ביחד עם שמרי בר המתפתחים מהאוויר. בתרבית השמרים יש לא מעט חלבונים, חיידקים ואנזימים הטובים לבריאות, וממנה נוצרת המחמצת. בנוסף, ללחמי המחמצת שניתן לקנות במרכולים, למשל לחם שיפון מחמצת, יש יתרונות בריאותיים מבחינת הערך הגליקמי – אפילו יותר מלחמים מלאים רגילים.
לחם כוסמין
גם ללחם כוסמין יש יתרונות בריאותיים בלתי מבוטלים. בנוסף לויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, הוא גם מכיל רמה גבוהה של מתכות טובות כמו ברזל ומגנזיום, אבץ וגם זרחן (שאינו מתכת). בנוסף, מכיוון שמדובר בדגן יחסית חזק המסוגל להתמודד עם תנאים מאתגרים, הרי שנוהגים לגדל אותו תוך שימוש יחסית מועט בחומרי הדברה, והמשמעות היא שיחסית ללחמים אחרים אתם פחות מסתכנים בהכנסת כימיקלים לגוף. ולבסוף, גם לחם הכוסמין המלא מאופיין באינדקס גליקמי נמוך, מה שמומלץ לכל מי שרוצה לשמור על כלי הדם והלב שלו, וליהנות מתחושת שובע לאורך זמן.