ועדת העבודה, הרווחה והבריאות אישרה תקנות של משרד הביטחון העוסקות בהסדרת הנגישות בשעת חירום לאנשים עם מוגבלות במסגרות שונות. ח"כ טלי פלוסקוב: "צעד משמעותי בדרך הארוכה ליישום חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות".
נגישות בשעת חירום
התקנות אושרו לאחר דיון מעמיק בוועדת המשנה לעניין תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בראשות ח"כ טלי פלוסקוב, בו לקחו חלק גורמים מקצועיים, ארגונים המייצגים אנשים עם מוגבלות ועוד.
התקנות מסדירות הוראות להיערכות מראש וכן להתנהלות בעת חירום עבור מסגרות לשהות ממושכת. מסגרות לשירותי יום וכן מוסדות חינוך שבהם שוהים או לומדים אנשים עם מוגבלות. וכן הוראות לאפוטרופסים ומיופי כוח של אנשים עם מוגבלות.
בין היתר מחייבות התקנות. לוודא מראש שלאדם עם מוגבלות תהיה נגישות להתרעות המופעלות בעת חירום. ושיהיה לו מסלול נגיש ואמצעים להתפנות. ממקום שהייתו לאזור בטוח.
כמו כן מחייבות התקנות את המסגרות בגיבוש נוהל ברור וממוקד לאותה מסגרת, לפיו היא תפעל במקרה חירום, לרבות בעת צורך בפינוי מידי או לא מידי של השוהים במקום.
כחלק מנוהל זה יחויבו המסגרות לקבוע בתוך שנה. יעדים לפינוי אפשרי של השוהים אשר יעמדו בסטנדרטים נדרשים של מרחק מהמסגרת. נגישות ועוד. ותוך מיפוי ההיערכות הנדרשת לצורך ביצוע הפינוי, דוגמת כוח אדם וכלי רכב מותאמים.
כמו כן ינוהל רישום מפורט של מידע אודות השוהים אשר יהיה זמין לכל גורם שיסייע בפינויו של אדם עם מוגבלות. ויכלול פרטים אודות צרכים קיומיים, ציוד רפואי חיוני, דרכי תקשורת, אנשי קשר ועוד.
לגבי אנשים עם מוגבלות המתגוררים בביתם נקבע כי המוסד לביטוח לאומי יערוך רשימה של אנשים המועמדים לפינוי מוקדם מביתם בשעת חירום, וזאת רק במקרים של אדם בעל תלות שמתגורר בגפו או יחד עם אדם אחר שאינו יכול לסייע בפינויו.
ח"כ פלוסקוב : "צעד משמעותי בדרך הארוכה מאוד ליישום חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות"
יו"ר ועדת המשנה ח"כ טלי פלוסקוב אמרה: "מדובר בצעד משמעותי בדרך הארוכה מאוד ליישום חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. שהייתה אמורה להסתיים כבר בשנת 2005. עשינו זאת מתוך מחוייבות עמוקה לאותם אנשים. שחיכו מספיק ומגיעים להם הצעדים האלה. שיעזרו להם להתמודד בצורה שוויונית עם מצב חירום שאינם פשוטים לאף אחד מאיתנו".
הדס אגמון, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות הוסיפה: "התקנות האלה וכל הסדרת נושא החירום הם קריטיים. כל אדם ששומע שזה לא היה קיים עד היום נדהם. מדובר בדברים בסיסיים שמבטיחים שברגע האמת לא ישכחו אנשים עם מוגבלות. ב-2018 זה הגיע לדיון ולא אושר לבסוף. מאז היה 'צוק איתן' ומצבי חירום נוספים ומצבים בשטח היו יכולים כבר אז להיראות אחרת".