רוצים לשפר את תזונת המשפחה, לקנות ולאכול כמה שיותר מאכלים מזינים ובריאים? קשה לכם להבין את המשמעות של רכיבים וערכי התזונה המופיעים על גבי אריזות מוצרי מזון? כדי לפשט את העניינים כדאי שתחפשו על אריזות מוצרים בסופר אחר הסימון הירוק.
משמעותו של הסימון הירוק
הסימון הירוק מטעם משרד הבריאות נועד לסייע ולקהל עלינו באיתור מוצרי מזון בריאים, בין אם מדובר במוצרי עוף ובשר, מוצרי חלב, פסטות, מאפים וכדומה. סימן זה שיצרנים יכולים להדפיסו על האריזות, מעיד שהמזון עומד בדרישות תזונה של וועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות. מזון שאינו עומד בדרישות אלו יסומן באדום ולא יכול להיות מוצר המסומן גם באדום וגם בירוק.
פרמטרים לסימון ירוק
כדי שמוצר מזון יקבל סימון ירוק הוא נדרש לעמוד בכמה פרמטרים בסיסיים הכוללים:
- מזון שעבר הליכי עיבוד כמה שיותר מינימאליים המאפשרים שמירה על ערכי תזונה של המוצר.
- מזון שנמנעו מלהוסיף לו רכיבים לא בריאים ומזיקים כדוגמת עוף שאין בו אנטיביוטיקה.
- מזונות שיש בהם רמה נאותה של מלחים, סוכרים ושמונים.
ההבדל בין סימון ירוק לאדום
מול הסימן הירוק עומד הסימן האדום והמטרה של שניהם היא להעלות את רמת השקיפות מול הצרכנים. שלא כמו סימן ירוק שהינו בגדר המלצה, יצרני מזון מחויבים להוסיף סימון אדום לאריזת המוצרים שלהם במקרים שהם חורגים מדרישות משרד הבריאות לגבי כמויות של שומן רווי, נתרן וסוכרים. כמו כן, סימון זה רלוונטי עבור מוצרים המשווקים כמוצרי בריאות. מוצרי מזון שאין עליהם אף סימון הם כאלו שלא מחויבים בסימן אדום, עם רמות סבירות של שומן, נתרן וסוכר, אולם אין זה מחייב שהם בריאים לצריכה, למשל בגלל רמות גבוהות של עיבוד או שיש בהם תוסםים שאינם בריאים.
סוגי מזון שניתן לקבל עבורם סימון ירוק
קבלת סימן ירוק רלוונטית לגבי מגוון רחב של מזונות, וביניהם:
- מוצרי חלב כמו גבינות, חלב, מעדנים, חמאה ויוגורט.
- תחליפי בשר וחלב כמו טופו או משקאות על בסיס סויה, אורז ושקדים.
- סוגים שונים של שמנים מהצומח והחי כמו שמן זית, שמן שקדים, קנולה ועוד.
- דגנים וקטניות לרבות לחמים, מאפים, פסטות, פריכיות, חומוס וטחינה.
- אגוזים וזרעים כמו שקדים, גרעיני חמנייה, פיסטוקים, בוטנים ועוד.
- עופות טריים, גולמיים, מעובדים או קפואים, בחלקם או בשלמותם, שהוכנו בהליכים של צלייה או אפייה.
- דגים גולמיים או מעובדים, טריים, קפואים או משומרים, בחלקים או שלמים שעברו הליכי בישול, צלייה או אפייה.
- מוצרים של פירות וירקות טריים, גולמיים או מעובדים בשימורים, קפואים או מיובשים.