שיטת אימון פילאטיס מכשירים הפכה בשנים האחרונות למאוד פופולרית ומומלצת ע"י אורטופדיים כמענה לכאבים ולשיקום מפציעות. מה זה פילאטיס מכשירים ומה עומד מאחורי השיטה ששינתה את החיים אנשים רבים? סטודיו פילאטיס מכשירים, GREEN PILATES, במודיעין עושה סדר בבלגן.
Contrology, שמה המקורי של השיטה לפני ששונתה לשמו של ההמציא, הינה שיטה המשלבת בין גוף, נפש ותודעה. בעזרת טכניקה ייחודית המשלבת באופן בין תרגול פיזי ודינמי של כל קבוצות השרירים בגוף, לבין פיתוח מודעות, ריכוז, שליטה ודיוק. בנוסף, יש חשיבות ליחס בין נשימה ושליטה על מרכז הגוף, לחיזוק ובעיצוב שרירי הגוף מבלי לנפח אותם, כך הפילאטיס עוזר בחיטוב הגוף ומחנך אותו לגמישות וליציבה נכונה.
מטרת השיעורים היא לא לעייף, אלא לחדש.
בשונה משיטות מסורתיות של אימון גופני, שנוטות לשים דגש על פיתוח כוח ונפח שרירים, בטכניקת פילאטיס הדגש הוא גיוס מערכות השרירים האפקטיביות ביותר לביצוע תנועה, במובן זה, השיטה דומה לטכניקות כמו יוגה, בלט ושחייה. אך השיטה לא רק מתבסס על מתבססת רק בבניית כוח, אלא בארגון הכוח. במסגרת התרגול, השרירים מתחזקים ומתארכים, הגוף מתאזן, היציבה משתפרת, האנרגיה עולה, ואנו מרגישים קלים יותר ומחוטבים יותר.
שליטה על המוח על השריר
פילאטיס תיאר את השיטה כ"שליטת המוח על השריר", וקיווה שהיא תיושם בחיי היום יום ולא רק במכון. הוא רצה "לחנך" את הגוף ולייעל את תפקודו. בספרו "בחזרה לחיים דרך contrology" נותן פילאטיס עצות לא רק על איך להתעמל אלא גם על איך להתקלח, איך לאכול (רק מה שדרוש לגוף כדי לתפקד), איך לישון (בחדר שקט וחשוך, עם כמה שפחות בגדים וסדינים וחלון פתוח) ואיך ללכת ולעמוד.
מה מיוחד במיטת הפילאטיס?
את מכשירי הפילאטיס המציא ג'וזף פילאטיס כשיטה לשיקום פצועים בזמן מלחמת העולם הראשונה ושילב אותם עם טכניקת התרגול והשיקום שאותה פיתח. המכשירים בפילאטיס מבוססים על העיקרון של התנגדות או תמיכת קפיצים. תרגילים רבים של פילאטיס מכשירים מבוצעים בישיבה או בשכיבה כך שהגוף נתמך במכשיר ולמתרגל שליטה וטווחי תנועה מלאים. בנוסף, הקפיצים של המכשירים מאפשרים לווסת את מידת ההתנגדות שיש לשריר בזמן התרגול.
האימון בשיטת פילאטיס מכשירים מתאים כמעט לכולם: נשים , גברים, מבוגרים, צעירים ונוער, רקדנים, ספורטאים ,שיקומיים אחרי פציעות ומחלות שונות הפוגעות בעצם ובשריר, נשים בהריון ואחרי לידה ועוד.
הקפיצים במיטת הפילאטיס, תמונה: סטודיו גרין פילאטיס