שבר במרפק, המכונה באנגלית Elbow fractures, הינו מונח המתאר כמה וכמה סוגים של שברים, הנבדלים אחד מהשני בחומרתם, בסוגי הטיפולים המוצעים ובדרכי השיקום. בכל מקרה, פגיעה במפרק משמעה שצריך לשמור על המבנה האנטומי שלו על להשיג תנועה מלאה, ולכן במרבית המקרים יהיה צורך בניתוח החזרה. אמנם, בדרך כלל האופציה הניתוחית נשמרת לסוף בהליכים הרפואיים, אך חשוב לציין כי במקרים כאלו קיבוע ממושך בגבס וחוסר תנועה לזמן ארוך, עלול לגרום להקטנת היכולת להשיג טווח תנועה אופטימאלי אחרי ניתוח.
מפרק הירך כדוגמא
אחד המפרקים המועדים ביותר לפגיעות הינו מפרק הירך, הנפגע מסיבות שונות כגון אטריטיס דלקתי, אוסטאוארטריטיס, פגמים מולדים ועוד. גם כאן, במרבית המקרים הטיפול יגיע בסופו של דבר להחלפת המפרק הפגוע, בין אם החלפה מלאה או חלקית כתלות בפרמטרים שונים. כאמור, ללא ניתוח עלולות להתגלע בעיות שונות כגון מגבלה על טווח התנועה האופטימאלי של המפרק, היווצרות של קרישי דם או פצעי לחץ שכן המטופל יהיה מרותק למיטה ו/או לכיסא גלגלים לזמן ממושך, ועוד. על כן, לרוב תיבחר האופציה של החלפה מלאה או חלקית של המפרק.
שיקום מניתוחים של מפרק הירך
המטרה של ניתוחים אלו הוא לשפר את התפקוד ולהפחית כאבים, והשיקום עשוי להיות ממושך – החל במספר שבועות וחודשים, ועד לשנה שלמה. למעשה, את הטיפול מתחילים כמה שעות לאחר שהניתוח מסתיים כדי לשמור על טווח התנועה. במהלך התקופה הקרובה המטופל יבצע פיזיותרפיה, יתרגל תרגילים שונים של תנועה, וילמד ללכת מחדש- וכל זאת בטווח זמנים יחסית מהיר. מטבע הדברים, בתקופה הראשונה יהיו כאבים ההולכים ופוחתים עם הזמן, ולשם כך ניתן לקחת כדורים משככי כאבים נפוצים בהתאם להמלצת הרופא. כמו כן, עם הזמן יכולת התנועה המחודשת תלך ותשתפר, וכך גם התרגילים שיבצע האדם יהיו יותר מאתגרים, בין אם בעזרת תרגילי הפיזיותרפיה, הליכה בעזרת מקל ועד להליכה רגילה בלי אמצעי עזר.
עוד היבטים של שיקום מניתוח
אחרי ניתוח עקב שבר במרפק או פגיעה אחרת, עלולים להיווצר זיהומים שיש למנוע אותם ככל הניתן. בין היתר, יש לשמור על סביבה היגיינית של האזור המנותח לפני, במהלך ואחרי הניתוח, להשתמש באמצעים מיוחדים כמו חבישות מתקדמות, דיסק ספוגי היפואלרגני אם נעשה שימוש בצנתר, חומרים ייעודיים לחיטוי הגוף, ועוד.