בימים אלו של חיים בצל וירוס הקורונה, אנשים הסובלים ממחלות רקע נמצאים בסיכון מוגבר להפגעות משמעותית מן הנגיף, נתוני התחלואה והתמותה מאששים זאת במדינות העולם וגם בישראל. בין מחלות הרקע העיקריות שעלולות להדרדר מתחלואה בוירוס ניצבת מחלת הסוכרת, מחקרים מוכיחים שחולי סוכרת נמצאים בסיכון גדול יותר לסיבוכים שונים כתוצאה ממחלות זיהומיות. פגשנו (ממרחק שני מטר) את נבחרת המומחים של "זכותי" ובעזרתם ניסינו ללמוד על המחלה, על הסיבוכים שלה ועל מיצוי זכויות לחולים בה.
מספר החולים המאובחנים בסוכרת בישראל נאמד בכ-400 אלף. התקופה הנוכחית בצל הבידוד הביתי והחשש היום יומי מהידבקות בקורונה היא קשה במיוחד עבורם, שכן חולי סוכרת רבים חרדים להדרדרות במצבם הבריאותי, לצד הקשיים מהם סובלת האוכלוסיה כולה, ובהם הריחוק החברתי וקשיי הפרנסה בזמן משבר עולמי. "רבים מחולי הסוכרת כלל לא מודעים לכך שייתכן שהם זכאים להטבות רבות מהמדינה", מסבירים ב"זכותי", "ולכן מומלץ לחולי הסוכרת להכיר זכויותיהם על מנת שיוכלו לממשן. עודף הזמן הפנוי, שהוא תוצר של התקופה הנוכחית, בהחלט יכול להיות מתועל לאיסוף המסמכים והכנת התיק הרפואי בדרך למיצוי זכויות אלו".
למי שלא יודע, מה היא בעצם מחלת הסוכרת?
"סוכרת היא הפרעה במערכת חילוף החומרים, המביאה למצב בו רמות הגלוקוז (סוכר) בדם חורגות מן הערכים הרצויים. הפרעה זו באה לידי ביטוי ברמות גלוקוז נמוכות מדי, או לחלופין, ברמות גלוקוז גבוהות מהרצוי. שמה הלועזי של הסוכרת בא מהשפה הלטינית, ומשמעותו היא "שתן מתוק", שריד לשיטת האבחון של המחלה לפני עידן הרפואה המודרנית".
תוכלו להסביר על סוגי הסוכרת הקיימים ומה השוני בהשפעתם על התפקוד?
"ישנם שני סוגי סוכרת עיקריים, סוכרת מסוג 1 ("סוכרת נעורים"): מצב בו הלבלב לא מייצר מספיק אינסולין ופוגע בתפקוד האיברים הזקוקים לגלוקוז, וסוכרת מסוג 2 ("סוכרת מבוגרים"): מצב בו רמות הסוכר בדם גבוהות מהנורמה. עודפי הסוכר מופרשים אל השתן, ומצב זה גורם להשתנות מרובות, התייבשות וסיבוכים מורכבים יותר".
"במקרה שילד סובל מ"סוכרת נעורים" הוריו יכולho להגיש תביעה לקצבת נכות. "סוכרת מבוגרים" היא הנפוצה ביותר, ועלולה להוביל לסיבוכים שונים ותופעות מזיקות נלוות כגון טרשת עורקים, עיוורון, אי-ספיקת כליות, פגיעה במערכת העצבים, כיבים ברגליים ורגישות לזיהומים, אלה לצערנו עלולים להוביל לפגיעה משמעותית ביכולת לתפקד ולהתפרנס".
יש תסמינים מיוחדים למחלה?
"תסמיני הסוכרת המופיעים עבור שתי המחלות דומים, בין היתר ניתן למנות עימם: צמא, מתן שתן בתכיפות מוגברת, סוכר בשתן, שינויים וליקויים בראייה, תאבון מוגבר ועוד. קיימים תסמינים נוספים בסוכרת מבוגרים (סוג 2) שאינם מופיעים בסוכרת נעורים: זיהומים חוזרים בעור, בחניכיים ובדרכי השתן, נימלול בידיים וברגליים וגרד בעור. הדבר החשוב ביותר שיש לקחת בחשבון לטיפול במחלת הסוכרת הוא כמובן איזון הסוכר בדם. לצערנו חולי סוכרת רבים שנקלעו לסיבוכים רפואיים מאבדים את עצמאותם וזקוקים להשגחה מתמדת וגם משפחותיהם נפגעות בצורה קשה".
אם חלילה אדם נדבק בקורונה זה עלול להחריף את הסוכרת ממנה הוא סובל?
"כן. מערכת החיסון של חולי סוכרת מלכתחילה פגיעה יותר, ולחולים בה יש נטייה גבוהה יותר להידבקות בנגיפים וזיהומים, ופי כמה יותר כשמדובר במחלה ויראלית עם סיכון גבוה ללב ולכליות. במקרה של הידבקות במחלה זיהומית או נגיפית, חולי סוכרת שהיו עד כה מאוזנים עלולים לסבול מהחמרה ופגיעה באיזון הסוכר, שחלילה עלול לגרור סיבוכים נוספים".
ואם חלה החמרה במחלת הסוכרת ממנה הוא סובל, גם בלי קשר לקורונה, מה אפשר לעשות?
"ייתכן שתוכל לקבל קצבת נכות כללית. ביטוח לאומי ייזכה באחוזי נכות במקרים בהם הטיפול במחלת הסוכרת כרוך בטיפול תרופתי, בהזרקת אינסולין, בשימוש במשאבת אינסולין או בסיבוכים שאינם קשורים לדרכי הטיפול.
ומה לגבי מקרים של ילדים עם סוכרת נעורים, להם מגיעות זכויות נוספות?
"ילדים החולים בסוכרת נעורים נדרשים לבדיקות דם פעמיים ביום, מעקב תדיר ותזונה מאוזנת. הורים שילדיהם חולים בסוכרת נעורים נדרשים להעניק סיוע ניכר לילדיהם הכרוך בהוצאות כספיות, ולכן הביטוח הלאומי מעניק קצבת ילד נכה בשל סוכרת נעורים. הזכאות היא מגיל 91 ימים ועד גיל 18 ושלושה חודשים, זאת מתוך ההבנה שנדרש טיפול מיוחד הכרוך בהוצאות עבור ילדים החולים בסוכרת נעורים. ככלל, לילדים עד גיל 6 תיקבע זכאות בשיעור 100% בשל הצורך בנוכחות מתמדת (גובה הקצבה כיום הוא 2,608 ש"ח) ועבור ילדים החולים בסוכרת נעורים מעל גיל 6, תיקבע זכאות בשיעור 50% (גובה הקצבה כיום הוא 1,268 ש"ח).
במידה ואדם פונה למימוש זכויתיו הרפואיות, תוכלו לספר קצת על התהליך שיעבור?
"קודם כל חשוב לאסוף את כל המסמכים הרפואיים כדי להכין את התיק הרפואי, טיפול נכון בהכנת התיק הרפואי באופן שמדגיש את כל הליקויים הרלוונטיים ומתאים אותם לסעיפי התקנות של דרישות המוסד הוא קריטי. נבחרת המומחים של "זכותי" כוללת מנהלים בכירים לשעבר במוסדות השונים, להם היכרות מעמיקה וניסיון בכל הקשור להכנת תיקים רפואיים באופן שמשפר מהותית את סיכויי ההצלחה בתביעה, ואליהם מצטרפים רופאים (כולל רופא שישב בוועדת ערר בביטוח לאומי מעל ל-30 שנים), יועצי מס ועוד. הם מכירים את כל דרישות המוסדות על בוריים מתוקף הניסיון המקצועי הרב שלהם".
ומה הצעד הבא לאחר הכנת התיק הרפואי?
"לאחר הכנת התיק הרפואי והגשת התביעה, תוזמנו להתייצב מול ועדה רפואית. שם יעברו על התיק הרפואי שהוכן מבעוד מועד, ויבדקו כל סעיף בו לפרטי פרטים. הם יבחנו לעומק את סעיפי התביעה וידקדקו במסמכים הרפואיים שנדרשתם להכין. ישנה חשיבות גדולה מאוד להכנה מראש לועדה, עליכם לדעת כיצד להציג טענותיכם בצורה היעילה ביותר ובתוך הזמן הקצר יחסית שניתן לכך".
אבל אם אדם חולה בסוכרת וחלה החמרה במצבו, לא צפויה לו התמודדות קלה יחסית?
"יחסית היא כמובן מילת המפתח, חולי סוכרת רבים שמגיעים לאותה ועדה בטוחים בצדקתם ויוצאים משם בהרגשה עגומה שלא ניתן להם מספיק זמן כדי להציג את טיעוניהם, חלקם אף נוטים לבזבז זמן ולהתעמת עם חברי הועדה. חשוב מאד לזכור את הפתגם 'עדיף להיות חכם מאשר צודק', ובמקרה של ועדה רפואית, להיות חכם זה להגיע מוכן עם כל המסמכים הדרושים, לדעת מול מה מתמודדים, ולשים לב לדו"ח הועדה שנכתב בסוף. בסופו של יום, הועדה הרפואית היא שקובעת סעיפי הליקוי מהם אתם סובלים, מהן ייקבעו בביטוח הלאומי את אחוזי הנכות הרפואית, ואת ההטבות להם אתם תהיו זכאים".
ימים אלה של שגרה בצל הוירוס הינם מאתגרים במיוחד עבור הסובלים ממחלת הסוכרת. העובדה כי הנחיות משרד הבריאות מונעות מחולי הסוכרת לצאת מהבית מתוקף כך שהם אוכלוסיה בסיכון מוגבר מקשות עליהם מעבר להתמודדות היום יומית עם המחלה, הכרוכה במרדף הבלתי פוסק אחר איזון הסוכר בדם, ומוסיפות את החשש הקבוע מכך שהמחלה תידרדר והם יאבדו את עצמאותם ופרנסתם. "דווקא בימים אלה של חוסר ודאות כללית חשוב שחולי הסוכרת ידאגו לממש את זכויתיהם", מדגישים ב"זכותי", "אנו מבינים את הקושי והחשש להתעמת עם הבירוקרטיה, אבל אסור להם לוותר, הם ראויים לקבל את מירב הפיצויים הכספיים בגין מחלתם".