נפילות הן אחד הפחדים הגדולים ביותר שלנו בכל הנוגע לגיל השלישי. בניגוד לגיל צעיר, שבו כאשר אנחנו נופלים, אנחנו בדרך כלל קמים בלי שום נזק משמעותי, הרי שבגיל מבוגר נפילה פשוטה יכולה להוביל לפגיעה משמעותית והידרדרות פיזית משמעותית. לפיכך, כדאי להבין איך אפשר למנוע נפילות מלכתחילה – שכן הטיפול בפגיעות שהן גורמות הוא לא פשוט ובמקרים מסוימים גם לא יעיל.
מה גורם לנפילות בגיל השלישי?
עבור מי מאתנו שמעולם לא חווה מצב של קרוב משפחה מבוגר שעובר נפילה, אולי לא ברור עד כמה מדובר במצב מסובך. עם זאת, זהו מצב לא פשוט כלל, ונפילות שכאלה בגיל השלישי נגרמות משני גורמים מרכזיים כלליים – גורמים חיצוניים וגורמים בריאותיים של הנופל. הגורמים החיצוניים הם אותם גורמים שיגרמו לנפילות בכל גיל – סיכוני נפילה בבית. מדרגות, שלבים, חפצים שמונחים ומושלכים בחוסר זהירות – כולם יכולים לגרום לנפילה ובהתאם הם גם מהווים סיכון משמעותי עבור הגיל השלישי. מבחינת גורמים בריאותיים, יכולות להיות לא מעט סיבות ישירות לנפילה – החל בחולשת שרירים או בירידה בשיווי המשקל ובאיזון, ועד פגיעה חושית בראייה או בשמיעה. בהתאם לגורמים השכיחים לנפילה, צריך לדבר גם על הדרך למנוע נפילות – אבל קודם לכן כדאי שנבין למה יכולה לגרום נפילה.
מהן הפגיעות האפשריות בעקבות נפילות, וכיצד הן פוגעות בכל התפקוד שלנו?
הפגיעות המשמעותיות ביותר והשכיחות ביותר שנגרמות בעקבות נפילות הן פציעות. הפציעה המוכרת ביותר היא ככל הנראה שבר במפרק הירך. מפרק ירך הוא מפרק גדול, הגדול ביותר בגוף האדם, ושבר בו פוגע באופן משמעותי מאוד ביכולת התנועה וכרוך גם בכאבים משמעותיים ופגיעה בתפקוד. ההשלכות של פגיעה כזו יכולות להיות לא רק הפציעה עצמה, אלא גם תחלואה נלווית בעקבות הירידה בתפקוד ובתנועה, מצבים של דיכאון וירידה בתפקוד הקוגניטיבי, ועל כן ניתן גם להבין שמדובר במצב מסכן חיים. מלבד זאת, ישנו סיכון משמעותי נוסף ומסכן חיים במצב של נפילה, והוא פגיעות ראש. הנפילה, שמתבצעת בהגדרה כאשר ישנו אובדן שליטה בגוף, יכולה לגרום לפגיעת ראש ולפציעה משמעותית שמובילה לדימום חיצוני או פנימי – ובכל גיל, לא כל שכן הגיל השלישי, זוהי סכנה משמעותית.
אז האם ניתן למנוע את הנפילות, ואיך אפשר לעשות זאת?
נפילות ניתן למנוע, ולמעשה ישנה תכנית לאומית למניעת נפילות של משרד הבריאות ששמה לעצמה למטרה לעשות בדיוק את זה. מניעת הנפילות מתייחסת לגורמים השכיחים ביותר של נפילות, ומנסה לתת מענה לכל אחד מהם:
- התאמת הבית למניעת נפילות היא החשובה ביותר. ישנם אמצעים רבים לעשות זאת – מיגון של חדרי האמבטיה והמקלחת ומשטחים מונעי החלקה, התקנה של אביזרי בטיחות כמו מעקות ברחבי הבית, סילוק של חפצים שיכולים לגרום לנפילה, הקפדה על תאורה טובה ונגישה בכל חלקי הבית, ומיגון של מדרגות או התקנת מעלונים.
- תזונה מאוזנת ובריאה כולל הקפדה על צריכת סידן, ויטמין D, הקפדה על שתייה מרובה והימנעות מאלכוהול כולם יכולים לעקב או למנוע מצבים פיזיולוגיים המובילים לנפילה, כמו הידלדלות עצם וחולשת שרירים.
- הקפדה על בדיקות ראייה ושמיעה, התאמת עזרים במידה ויש בהם צורך.
- הקפדה על פעילות גופנית מאוזנת וזהירה המחזקת את השרירים המועדים לנפילה, מחזקת את העצמות ושומרת גם על תפקוד קוגניטיבי לאורך זמן.
הדרך הטובה ביותר לטפל בנפילות היא למנוע אותן, והמרכיב המשמעותי ביותר בכך הוא אורח חיים בריא וזהירות הכרחית. הגיל השלישי מביא איתו לא מעט אתגרים גם בלי נפילות, לכן יש לעשות הכול כדי להימנע מהן.