דווקא אירוע משמח כמו הולדת תינוק, מביאה עמה לפעמים התמודדות עם עצב בלתי צפוי. מתי זה בייבי בלוז ומתי זה דיכאון שדורש טיפול. פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר.
לידה הוא אירוע משמח ואופטימי עם התחלה של חיים חדשים והרחבת המשפחה. אבל לעיתים המציאות שונה והאירוע המשמח הופך להתמודדות שכרוכה בהרבה עצב, דכדוך ואפילו דיכאון אחרי לידה. ישנם מצבים שיכולים להופיע לאחר לידה ולחלוף מעצמם, אך ישנם מצבים קיצוניים יותר שמצריכים טיפול אינטנסיבי ואף אשפוז. דיכאון לאחר לידה מתרחש למעשה בחצי השנה הראשונה שלאחר לידת הילד ונמשך כשישה עד תשעה חודשים בממוצע.
דיכאון אחרי לידה נחלק לשני מצבים מוכרים:
- דכדוך (או בשמו "בייבי בלוז") – מעל 50% מהנשים מתארות כי חוו בייבי בלוז. זהו מצב שעולות תחושות ורגשות מורכבים, הכוללות בין היתר עצב, בכי, שינוי מצב הרוח, עצבנות, חרדות ועוד. בייבי בלוז חולף מעצמו תוך מספר ימים. אם הרגשות מתגברים גם לאחר מספר ימים, מדובר למעשה בדיכאון לאחר לידה.
- דיכאון לאחר לידה – ניתן לזהות אחד או יותר מהסימנים הבאים: ירידה בתיאבון, חרדות, התגברות של אובססיות, קושי לישון או להרדם, פרצי בכי בלתי מוסברים, תנודות במצב הרוח ועוד. מה שמייחד את הדיכאון לאחר לידה בשונה מדיכאון "רגיל" הוא תחושות שליליות או אימביוולנטיות של האם כלפי תינוקה שיכול לכלול בין היתר חרדות לגבי היכולת שלה לטפל בו, דאגות לגבי הבריאות של התינוק, רגשות אשם, אכזבה, מחשבות אובססיביות שחוזרות על עצמן ולא מרפות ובכלל הצפה רגשית בכל המובנים.
מהם הגורמים לדיכאון לאחר לידה?
הגורמים הם רבים ושונים, חלק קשורים לשינויים הורמונליים משמעותיים לאחר הלידה, אך הקשר הזה לא הוכח מעולם. גם אירועים הקשורים לטראומה יכולים לגרום לדיכאון לאחר לידה, כמו לידה טראומתית, חוויה שלילית בבית החולים או עם הצוות הרפואי, מצבי מצוקה סביב הלידה, הטמפרמנט של התינוק החדש, דימוי עצמי נמוך ואף השינוי בגוף ועוד. גם השינוי המשפחתי והתעסוקתי – פתאום מאשת קריירה או בעבודה מלאה, נדרש לעשות שינוי בסדר העדיפויות והטיפול בתינוק הופך להיות עיקר תעסוקתה של האם. גם הציפיות של החברה מסביב "לטפל" בתינוק סביב השעון או ציפיות גבוהות שהכל יהיה "מושלם" לא מקלים עם מצבה של האם. התמודדות עם אירועי דיכאון בעבר גם מגבירים את הסיכוי לחוות דיכאון לאחר לידה. גם קשר גנטי הוא קריטי כאן, לדוגמא אם אמה של היולדת חוותה דיכאון לאחר לידה, הסיכוי שלה עולה, אך אין זה קשר ישיר.
התמודדות עם דיכאון לאחר לידה
יש לפנות לעזרה של איש מקצוע מתאים כאשר עולים סימנים בשבועות הראשונים שלאחר הלידה, כאשר האם היולדת מביעה תחושות של יאוש, אשמה והתפקוד ההורי שלה והטיפול בתינוק הולך ומצטמצם יש לפנות לאיש מקצוע מתאים.
ניתן לפנות לפסיכיאטר או לאיש מקצוע מתאים כמו פסיכולוג או פסיכותרפיסט שמנוסה בטיפול במצבי דיכאון לטיפול בדיכאון . אפשרויות הטיפול הינן טיפול תרופתי או טיפול בשיחות שיכול להיות גם טיפול ממוקד להפחתת מתח וחרדה כמו CBT ואף טיפול פסיכולוגי דינמי וכן שילוב של טיפול תרופתי עם טיפול שיחתי. ניתן להתאים לכל אישה ולכל יולדת את הטיפול המתאים לה ולאור מצבה הקליני.
חשוב לציין כי גם גברים עלולים לחוות דיכאון לאחר לידה. הנתונים מצביעים על אחד מתוך עשרה גברים שעלול לחוות דיכאון. התחושות יכולות להיות קשורות גם בהפחתה של תשומת הלב ומיקוד תשומת הלב של האם בתינוק, חרדות מהוצאות כלכליות, חששות מהיכולת להיות אב ראוי ומתאים, חוסר זמן לחברים או לזמן חופשי ועוד. בשונה דווקא מהנשים גברים נוטים יותר להסתגרות, התקשורת הבין אישית יורדת ואף נהיית מנוכרת, הגבר עשוי להתרחק מהאישה ומהתינוק וממשפחתו במצבים מסויימים. אבחון נכון של איש מקצוע (פסיכיאטר פרטי , פסיכולוג או פסיכותרפיסט) וטיפול מתאים (טיפול תרופתי, טיפול באמצעות שיחות או שילוב של השניים) יסייע לגבר לחזור לתפקוד משפחתי, זוגי והורי בצורה המהירה והטובה ביותר.