כנס בינלאומי התקיים במרכז הרפואי שיבא, שעסק בבתי החולים של העתיד בשנת 2030 ולאחר מכן.
בכנס, בו השתתפו עשרות בכירים – רופאים ומנהלי מערכות רפואיות מישראל, ארה"ב ואירופה. בכנס נידנו השינויים הצפויים בבתי החולים של העתיד בעשור הקרוב וכיצד בעקבות השתנות הטכנולוגיה, שינויים דמוגרפיים כלל עולמיים והתפתחות הבינה המלאכותית, תחום הרפואה הולך ומשנה את פניו. את הכנס פתחו פרופ' מרדכי שני – מנהל המרכז הרפואי שיבא וצ'יפ קהאן נשיא הפדרציה של בתי החולים בארה"ב שאמר כי הוא מקווה ניירות העמדה שיצאו מהכנס יתוו את הדרך לבתי החולים כיצד להכין את המרכזים הרפואיים לשינויים שבדרך . כמו כן, התקיימה הרצאת אורח של העתידן ד"ר דניאל קראפט, מאונ' סטנפורד, שדיבר על כיצד טכנולוגית הבינה המלאכותית, עיבוד המידע והרובוטיקה תשנה ללא היכר את פני הרפואה בעתיד הקרוב והרחוק.
סר ג'ונתן מייקל לשעבר היועץ של בית החולים Queen Elizabeth ומרצה בכיר באונ' ברגינהם אמר כי "המוטיבציה לטיפול מחוץ לבית החולים – בקהילה או בבית איננה רק כלכלית אלא גם דרישה מצד החולים". ד"ר רוני צבר, המייסד והמנהל הרפואי של "צבר רפואה" הוסיף ואמר כי "כבר היום טיפול רפואי ביתי זמין הן כחלופה לאשפוז אקוטי וכלה בטיפול סוף חיים" . פרופ' איציק קרייס אמר כי "היישות בנקראת בית חולים תספק שרותי רפואה לא רק בין קירות בית החולים אלא בכל מקום. "מיטות אישפוז" יהיה בכל מקום שבו יסופקו – גם אם בתוך ביתם של החולים"
בכנס נדונו, בשולחנות עגולים, שלושה נושאים עיקריים:
התמורות וההתפתחויות בעיצוב ובתפקוד של בתי החולים המובילים – את השולחן זה הנחו ד"ר גרי קפלן, ששימש כיו"ר ומנכ"ל Virginia Mason Health System שדורג 13 פעמים ברצף על ידי ה- Modern Healthcare’s annual listing כאחד מ-50 המנהלים המשפיעים וד"ר אייל צימליכמן- סגן מנהל בית החולים שיבא. הדיון בשולחן זה עסק בהגדרת תפקיד בית החולים העתידי, בשינויים המבניים בארגון ובתפקוד בתוך בית החולים לאור הצמצום במודל האשפוז, כיצד מרכזי בריאות אקדמיים ישארו רלוונטיים כמרכזי טיפול המיטבי, המנהל את שירותי האשפוז ואת אזור הטיפול, שאמור להעצים את חווית החולה . כמו כן, מה יהיה הערך המוסף של בית החולים בעתיד במתן שירותי בריאות? וכיצד הופך בית חולים מוביל למרכז מוביל לחדשנות רפואית ולפיתוח והטמעה של טכנולוגיות רפואיות מתקדמות.
הרחבת תפקידם של בתי החולים המובילים בתוך הקהילה – את השולחן הזה הובילו סיר גו'נתן מייקל – לשעבר היועץ של בית החולים Queen Elizabeth ומרצה בכיר באונ' ברגינהם ביחד עם ד"ר אסנת לבציון קורח- מנהלת המרכז הרפואי אסף הרופא. שולחן זה עסק בסוגיה טיפול בחולים מחוץ לכותלי בתי החולים.
כיצד בתי החולים, ישתפו פעולה על מרכזים קהילתיים להענקת טיפול ראשוני לחולים, רפואה מותאמת אישית, רפואה מרחוק והטיפול בחולים שהיו מאושפזים על פי הגישה המסורתיות. עוד עלה בדיון כיצד יכול בית החולים לשלב בצורה הטובה ביותר ולרכז את הטיפול עם המטופל בבית ובעזרת טיפול קהילתי, מחוץ לבתי החולים ועוד.
מקצועות ותפקידים רפואיים חדשים ומשתנים – את השולחן הזה הנחו ד"ר פול רוטמן- מנכ"ל המרכז הרפואי ג'ון הופקינס בארה"ב ודיקאן בית הספר לרפואה של ג'ון הופקינס ופרופ' ארנון אפק – משנה למנהל המרכז הרפואי ומנהל בית החולים הכללי בפועל של המרכז הרפואי שיבא.
שולחן זה עסק במקצוע הרפואה שעובר שינויים משמעותיים גם בימים אלה. אילו מקצועות חדשים רפואיים צפויים לנו בזמן הקרוב ואילו מיומנויות והתמחויות יידרש בבית החולים של העתיד? איך מכילים את ההתפתחויות הטכנולוגיות החדשות, רובוטיקה ו- AI ואיך אלו ישפיעו על החינוך וההכשרה של הרופאים והאחיות בעתיד?
לאחר סיום הדיונים בשולחנות העגולים יוצגו ניירות העמדה של הדיונים בשלושת השולחנות ואת דרכי הפעולה להשגתם. בסוף הדיונים תוצג למעשה סוג של "מפת דרכים" שתכלול עקרונות מנחים עבור מרכזים רפואיים אקדמיים מובילים כיצד עליהם לפעול לאור השינויים והתמורות הצפויים ב-20 השנים הקרובות.