תרומת איברים מאפשרת לאדם אחד להעניק חיים לאדם אחר. עם זאת, נדרשת הסכמה של אותו אדם לביצוע הפעולה או הסכמה של משפחתו לתרום את איבריו לאחר מותו. במאמר זה נענה על מספר שאלות נפוצות הקשורות לתרומה של השתלת איברים ולחשיבות הגבוהה של כרטיס "אדי".
מהו כרטיס אד"י?
כרטיס אד"י מעניק לאדם דרך להצטרף לרשימת תורמי האיברים הארצית. כל אזרח ישראלי החל מגיל 17 יכול לחתום על כרטיס זה, גם אם אינו בריא במאה אחוז. החותמים על כרטיס זה מאפשרים לצוות הרפואי ולמשפחתם לדעת כי הם היו מעוניינים לתרום את איבריהם לאחר מותם להצלת חיים. חשוב לדעת, כי ההחלטה הסופית מתקבלת על ידי המשפחה אך עצם החתימה על הכרטיס מאפשר לידע את בני משפחתם ברצונכם להציל חיים לאחר מותכם. כיום, החותמים על כרטיס אד"י זוכים לקדימות בעת ההמתנה להשתלת איברים מתורם לא חי אם יזדקקו לה חלילה בעתיד.
אילו איברים ניתן לתרום?
אדם אחד יכול להציל ולעזור לשבעה אנשים שונים באמצעות תרומה של לבלב, כליות, כבד, לב, ריאות, מעי וכן רקמות כמו קרניות, עור, מסתמים ועצמות. התרומה מתבצעת אך ורק לאחר שנקבע מוות מוחי נשימתי על ידי רופא מוסמך. בשלב זה נבדקים אילו איברים בריאים ופעילותם תקינה, והם מועברים במהירות לתורם הבא בתור על פי רשימה ממוחשבת.
האם ניתן לתרום איברים גם בעודך בחיים?
חלק מתרומות האברים יכולות להתבצע גם על ידי תורם חי. למשל, תרומת כליה לאדם ממשפחתך או אדם זר יכולה להציל את חייו של הנזקק לניתוח להשתלת כליה. ניתן גם לתרום אונת כבד לבן משפחה. תרומות אלה מאפשרות להמשיך באורח החיים הרגיל, לאחר החלמה קצרה, וממלאות רבים בתחושת שליחות והגשמה בזכות הצלת חייו של אדם אחר. סיכוי ההצלחה של תרומות אלה הן עבור התורם והן עבור הנתרם גבוהים – מעל 83% במקרים של השתלת כבד ומעל 90% במקרים של השתלת כליה. לכן, אם יש באפשרותכם להציל חיים עוד בחייכם תזכו להיות חלק מקהילה אלטרואיסטית שבה אנו ערבים זה לחייו של זה.
כיצד יודעים אם חתמתי על כרטיס אד"י?
כיום כרטיס אד"י הוא ממוחשב, ולכן במקרה שהמשפחה תעמוד בסיטואציה שתצטרך לבחור אם לתרום את איבריו של קרוב המשפחה ניתן יהיה להוציא את הרשומות במהירות. עם זאת, לכל חותם מונפק גם כרטיס מודפס שאותו הוא יכול להראות לחבריו ולבני משפחתו ולשמור עמו בארנק. כרטיס זה נועד לקדם את החשיבות הרבה של התרומה ולהוות בסיס לשיח חברתי ציבורי בנושא זה.
לסיכום, כרטיס אד"י מעניק תקווה רבה לממתינים להשתלה, המחכים לעיתים שנים ארוכות לאיבר מתאים. כל אדם החותם על הכרטיס מאפשר למשפחתו לדעת כי הוא מעוניין להציל חיים לאחר מותו. כיום, מרבית הרבנים תומכים בתהליך זה מתוך ההבנה כי מדובר בפיקוח נפש וההשתלה יכולה להציל חיים.
מה עם דעת הרבנים בנושא?
שאלה נפוצה שעולה בקרב רבים היא האם מותר על פי ההלכה היהודית לתרום איברים? על פי דעת רבנים רבים מדובר במצווה המבוססת על פיקוח נפש.
הרב לאו ציין כי: "כשהתורה אומרת ורפא ירא, היא מתכוונת לא רק להעניק רשות לרופא, אלא לחייב כל מי שבידו להציל אדם לעשות כל שניתן כדי להצילו". הרב שלמה אבינר ציין כי: " אין ספק שמצווה גדולה לתרום אברים", הרב יובל שרלו מציין: "חובה עליונה לטפח את תרומת האיברים ולהפוך אותה למצווה גדולה… אדם זכה במותו להעניק חיים לאחרים".