בדיקת MRI (הדמיה באמצעות תהודה מגנטית), היא בדיקה אשר עושה שימוש בשדה מגנטי בעוצבה גבוהה, בשילוב עם גלי רדיו – מכיוון שבניגוד לבדיקות אחרות, בדיקה זו, איננה עושה שימוש בקרינה מייננת, הבדיקה נחשבת כבעלת סיכון נמוך מאוד.
באמצעות בדיקה זו ניתן לקבל תמונות תלת ממדיות, ברורות, איכותיות ומפורטות של אזור הבדיקה.
ישנן סיבות רבות בגינן יכול לעלות הצורך בבדיקות MRI ובין היתר לצורך אבחנה של פתולוגיות ופגיעות בעמוד השדרה, במוח ובאיברים פנימיים שונים. בדיקת MRI גם נחשבת כנפוצה בתחום רפואת הנשים, כאשר ניתן לזהות או לשלול באמצעותה חשד לסרטן השד.
היתרונות והחסרונות של בדיקת MR
היתרונות המרכזיים של בדיקת MRI באים לידי ביטוי ברמת הדיוק של הבדיקה (שהינה גבוהה במיוחד), בעובדה שמדובר בבדיקה יעילה בהשוואה לבדיקות דומות אחרות, קיימת אפשרות לבצע את הבדיקה בפרוטוקולים שונים ולהדגים רקמות שונות (מה שלא מתאפשר בבדיקות אחרות) וכאמור, בעצם העובדה שהבדיקה הזו מתבצעת ללא קרינה מייננת – קרינה אשר עלולה לטמון בחובה סיכונים מסוימים.
בדיקת MRI גם איננה חפה מחסרונות שחשוב להכיר: ראשית כל מדובר בבדיקה אשר כרוכה בעלות גבוהה. מעבר לכך, הבדיקה מתקיימת במיטה צרה ובחלל סגור, מה שמייצר אי נוחות עבור הנבדקים (ישנם גם מקרים בהם הנבדקים עלולים להילחץ מהסיטואציה). חסרון נוסף של הבדיקה הוא בעובדה שהבדיקה איננה מתאימה לכולם – כך לדוגמא, מי שיש בגופו קוצב לב, לא יוכל לבצע את הבדיקה.
מהלך הבדיקה
בדיקת MRI אורכת ברוב המקרים כ-45 דקות. לצורך ביצוע הבדיקה המטופל מתבקש ללבוש חלוק ולשכב על המיטה אשר מהווה חלק ממכשיר ה-MRI. לעיתים, נדרש לקבע את המטופל למיטה בכדי לוודא שלא תהיה תזוזה באיבר הנבדק.
בהליך הבדיקה, המיטה שעליה שוכב המטפל, מחליקה למעשה לתוך המכשיר – כאמור, הליך זה מלווה באי נוחות מסוימת מכיוון שהבדיקה איננה מתבצעת בהרדמה – ישנם מקרים של מטופלים הסובלים מקלאוסטרופוביה, כאשר במקרים כאלו ניתן לשקול טשטוש של המטופל. חשוב לציין, שעם סיום הבדיקה המטופל יכול לחזור לשגרת חייו – אין צורך בזמן החלמה או במנוחה.
תוצאות הבדיקה
ברוב המקרים יחלפו מספר ימים עד לקבלת תוצאות בדיקת MRI, מכיוון שתוצאות אמורות לעבור פיענוח על ידי רדיולוג, אשר רק לאחר סיום עבודתו מעביר את התוצאות לרופא המטפל – במקרים בהם יתגלו ממצאים מסוימים בבדיקה, הרופא הרדיולוג יכול ליצור קשר עם המטופל.
הפענוח הינו ארוך ומופרט ומתאר בפרטי פרטים את כל האיברים הנראים בצילומים, במידה ויש ממצאים שאינם תקינים, הם מקבלים הדגשה מיוחדת. כאן חשוב לציין כי ממצאים שאינם תקינים לא בהכרח יעידו על בעיה מסוימת, אך במקרה כזה, המטופל יופנה להמשך הטיפול.
יש לזכור, כי בדיקה זו עלולה לאבחן מצבים בריאותיים שונים כמו: דלקות, גידולים, מומים, חבלות ועוד.. ולכן, אם התגלו ממצאים שכאלו במהלך הבדיקה, חשוב להפנות את המטופל לסדרה של בדיקות נוספות.