גמלת סיעוד הינה הקצבה הניתנת לאדם המוגדר כאדם סיעודי מטעם ביטוח לאומי. הגדרה של אדם סעודי נעשית על ידי מבחן ADL, אשר בוחן את המסוגלות של מגיש הבקשה לקצבה. מדובר בהליך מורכב וסיזיפי, ובמקרים רבים בקשות נדחות שלא בצדק. על כן חשוב לשלוח בקשה מוקפדת, המוכיחה שאותו אדם עומד בכל הקריטריונים לזכאות לקצבה, ולהמציא את כל מסמכים הדרושים. קצבת גמלת סיעוד יכולה להיות תשלום עבור סיוע סיעודי לאדם בביתו או מימון דיור מוגן, הנמצא בפיקוח משרד הרווחה.
קריטריונים להגשת תביעת סיעוד
ישנם כמה קריטריונים שיש לעמוד בהם על מנת לקבל זכאות לגמלת סיעוד:
תושבות
הגשת מסמכים אשר מעידים על אדם כתושב ישראל. אדם אשר קיבל מעמד תושב לאחר שהגיע לגיל הפרישה, זכאי לגמלת סיעוד רק אם קיבל סל קליטה או שעלה במסגרת חוק השבות.
סכום ההכנסות
סכום זה משתנה בהתאם למצב המשפחתי של מגיש הבקשה. אדם אשר חיי לבדו, זכאי לגמלה מלאה אם הכנסתו החודשית אינה עולה על 10,551 ₪. אדם אשר הכנסתו החודשית עולה על 15,827 ₪ אינו זכאי לגמלה כלל. לעומת זאת אדם אשר הכנסתו החודשית בין הטווחים האלו, זכאי לגמלה של 50 אחוז. תנאים אלו משתנים כשמדובר בזוג. זוג אשר הכנסתו המשותפת אינה עולה על 15,827 ₪ זכאי לגמלה מלאה, ואילו זוג אשר הכנסתו המשותפת עולה על 23,740 ₪ אינו זכאי לגמלה כלל. גם במקרה הזה, אם ההכנסה המשותפת של הזוג נמצאת בין הטווחים האלו, הם יהיו זכאים לגמלה של 50 אחוז.
צורך בעזרת הזולת
אדם אשר זקוק לעזרה בכדי שיוכל לבצע פעולות בסיסיות יומיומית כמו: לבוש, רחצה, התניידות אכילה ועוד. או אדם אשר זקוק להשגחה צמודה בביתו כדי לשמור על בטיחותו ועל בטיחות סובביו. קריטריון זה נבדק ע"י ביטוח לאומי, אשר בוחן את רמת התלות של אדם בזולתו.
מקום מגורים
אדם אשר חיי בביתו או בדיור מוגן יהיה זכאי לגמלת סיעוד. לעומת זאת אדם אשר מתגורר במוסד סיעודי, זכאי לגמלה אך ורק אם הוא נמצא במחלקה לעצמאיים או במחלקה לתשושים, אשר בפיקוח וברישיון משרד הרווחה. אדם אשר נמצא במחלקה לתשושי נפש, במחלקה סיעודית, במחלקה להנשמה ממושכת או במוסד שיקומי אחר, הממומן ע"י גוף ציבורי, אינו זכאי לקבל גמלה.
אשפוז בבית החולים
אדם אשר מאושפז בבית חולים או עתיד להיות מאושפז בחודש הקרוב, יכול להגיש בקשה לגמלה ולצרף אליה אישור רפואי- "סיכום ביניים" מטעם בית החולים. אדם אשר מקבל גמלת סיעוד ומאושפז בבית החולים, זכאי להמשיך לקבל את הגמלה ב-30 הימים הראשונים לאשפוזו.
קבלת גמלה סעודית מגוף ממשלתי אחר
אדם אשר מקבל גמלה סעודית מגוף ממשלתי אחר, אינו זכאי לקבל גמלת סיעוד מטעם ביטוח לאומי. במקרה כזה יש לבחור בין הגמלה שניתנה לבין גמלת סיעוד.
אלו הן הקצבאות המקבילות:
- גמלה לטיפול אישי או השגחה מאוצר המדינה
- קצבת שירותים מיוחדים לנכים
- הטבה של עזרת הזולת מטעמים רפואיים או הטבה של ליווי ממשרד הביטחון
קביעת רמה של גמלת הסיעוד
כאמור גמלת סיעוד ניתנת לאדם אשר זקוק לעזרה בכדי לבצע פעולות יומיומיות, או לאדם אשר זקוק להשגחה בכדי לשמור על בטיחותו. קביעת רמת גמלת הסיעוד נעשית בהתאם לתוצאות מבחן ADL, תוצאות אלו מודדות את התלות של אדם על פי ניקוד, ומחלקות את מידת התלות לשש רמות:
- רמה 1: 2.5-3 נק'
- רמה 2: 3.5-4.5 נק'
- רמה3 : 5-6 נק'
- רמה 4: 7.5-6.5 נק'
- רמה 5: 8-9 נק'
- רמה 6: 9.5-10 נק'
בכל אחת מהרמות זכאי האדם לגמלת סיעוד בכסף או לשירותי סיעוד. ישנה גם אפשרות לקבל טיפול סיעודי ולהחליף רק חלק משעות הטיפול בגמלת סיעוד בכסף, כך שעל כל שעת טיפול שהומרה, זכאי האדם לקבל סכום כספי בהתאם לרמת התלות שנקבעה.