ידוע לכולנו כמה חשוב לשמור על בריאות חלל הפה. סביר להניח שרוב האנשים יעדיפו להימנע מפגישה עם רופא השיניים אם הדבר מתאפשר. לעיתים בשל התפתחות של דלקת בחניכיים או בעקבות צחצוח שיניים אגרסיבי, עשויות החניכיים לסגת מהשן. נסיגה זו יוצרת פגם אסתטי אך גם מסכנת את בריאות השן עצמה, בשל חשיפת השורש שלה. כשהנסיגה נעשית חמורה וגורמת להידללות של העצם בשן ובחניכיים, הדרך היחידה לפתרון היא ניתוח חניכיים. אך ישנן דרכים למנוע מהתהליך להתרחש או למנוע את החמרתו. הינה הן לפניכם.
הימנעו מצחצוח שיניים אגרסיבי
ברוב המקרים נסיגת חניכיים מתרחשת עקב מחלת חניכיים. יחד עם זאת ישנם מקרים שבהם הנסיגה מתחילה דווקא בגלל צחצוח שיניים אגרסיבי. הסיבה לכך היא שהצחצוח גורם לפציעה של החניכיים, מה שמחולל בהן את תהליך הנסיגה. כדי למנוע זאת חשוב לצחצח שיניים בעדינות ולהשתמש במברשת שיניים בעלת סיבים רכים.
שמירה על היגיינת הפה והשיניים
חלל הפה היא סביבה בה ישנה כמות רבה של חיידקים, חלקם מועילים וחלקם הרסניים. מחלת חניכיים הגורמת לנסיגת חניכיים נוצרת בעקבות זיהום חיידקי היוצר דלקת. בסופו של דבר התהליך הדלקתי הוא זה הגורם לחניכיים לסגת. שמירה קפדנית ועקבית על היגיינת הפה והשיניים תמנע הצטברות את היווצרות הזיהום החיידקי. לכן, יש לצחצח שיניים פעמיים ביום, להחליף את מברשת השיניים בכל כשלושה חודשים, להשתמש בטכניקת צחצוח נכונה ולהשתמש בחוט דנטלי. אם אינכם בטוחים בטכניקת הצחצוח שלכם מומלץ להיוועץ בשיננית או ברופא שיניים לקבלת הדרכה נכונה.
בקרו אצל השיננית ורופא השיניים
חלק מרכזי בשמירה על בריאות השן והפה הוא הקפדה על ביקורים אצל השיננית. ההמלצה היא להקפיד על שגרת ביקורים של אחת לחצי שנה. במהלך הטיפול השיננית תסיר את האבנית המצטברת על פני השן. אבנית זו משמשת כקרקע נוחה ויציבה להצטברות של חיידקים העשויים לגרום להתפרצות של מחלת חניכיים.
חשוב לערוך גם ביקורים שגרתיים אצל רופא השיניים. בביקור יוכל הרופא לזהות ולאבחן מצב של נסיגת חניכיים בשלבים מוקדמים, שבהם ניתן לטפל בקלות רבה יותר מאשר שלבים מאוחרים. רופא השיניים יוכל גם לאבחן הימצאות של מחלת העששת הפוגעת בשיניים ומתרחשת במקרים מסוימים בגלל חשיפת שורש השן, עקב נסיגת החניכיים.
הפסיקו לעשן
עישון מגדיל את הסיכוי לחלות במחלת חניכיים בצורה משמעותית ביותר. אם אתם מעשנים ואירע מזלכם כך שטרם החלה אצלכם נסיגת חניכיים, זה הזמן שלכם להפסיק לעשן לפני שתחל הנסיגה. הסיבה לכך שמעשנים מועדים יותר לפתח דלקת בחניכיים היא בגלל שהעישון יוצר נוכחות של חיידקים בחלל הפה התורמים להיווצרות מחלת חניכיים. כמו כן, העישון מונע מאספקה מספקת של דם להגיע לחניכיים, כך שיכולת הרקמה להילחם בחיידקים וזיהומים יורדת. עישון משפיע באופן כללי על מערכת החיסון של הגוף, שתפקידה כמובן להילחם בחיידקים וגורמים המסכנים את הגוף.
חריקת שיניים
אם אתם נוטים לחרוק שיניים אולי תתפלאו לגלות שאתם נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלת חניכיים. למעשה, חריקת שיניים יכולה גם להחריף מחלת חניכיים קיימת לכדי שלב נסיגת החניכיים. אם זהו אכן מצבכם מומלץ להשתמש בסד לילה מתאים, שימנע את חריקת השיניים בשעות הלילה. כך תוכלו למנוע החרפה של מחלת החניכיים.
לעיסה של חפצים זרים
אם אתם נוטים ללעוס עטים או עפרונות, לגרד את החניכיים עם הציפורניים או שיש לכם פירסינג בשפה שבו אתם מתעסקים ללא הרף, אתם למעשה מסכנים את עצמכם בהתפתחות של מחלת חניכיים. הסיבה לכך היא הטראומה הנגרמת לחניכיים בעקבות פעולות אלה, בדומה לצחצוח שיניים אגרסיבי.