לכולנו יש אותו ואנחנו כמעט ולא נותנים לו חשיבות עד שמתעוררת איזו שהיא התראה אדומה במסגרת בדיקות הדם השגרתיות, אין ספק שכמתעוררת התראה כזו, יש להתייחס אליה ברצינות. הכולסטרול הוא חומר שומן טבעי בגוף לו תפקידים רבים וחיוניים. למרות תפקידו החיוני, רמות גבוהות של כולסטרול עלולות להוביל לבעיות בריאותיות שונות, בעיקר בתחום כלי הדם והלב אך לא רק. בכתבה זו נסקור לעומק את הכולסטרול, את הרמות התקינות שלו בגוף, את ההשפעות השליליות שלו על הלב ועל הבריאות וגם על תפקידו המשמעותי.
מהו כולסטרול גבוה ומהן הרמות התקינות שלו?
כולנו שומעים עליו אבל לא לכולנו יש מושג במה בדיוק מדובר. הכולסטרול הוא חומר שומן טבעי שנמצא אצל כל בני האדם בגוף וגם אצל חלק מבעלי החיים. הוא משמש כחומר בניה לתאים בגוף והוא שותף לתהליכי חילוף החומרים ומכאן החיוניות הרבה שלו לבריאותינו ולתפקודנו הכללי. רמות תקינות של כולסטרול בדם משתנות על פי סוג הכולסטרול, כדי להעריך אותו נשים לב לשני סוגיו השונים – כולסטרול HDL שנקרא גם כולסטרול חיובי וכולסטרול LDL שנקרא גם כולסטרול שלילי. כאשר אנו מבצעים בדיקה, נוכל לראות את הסך הכולל של כל הכולסטרול בדם – החיובי והשלילי גם כן. רמות גבוהות של הסך הכולל נחשבות למסוכנות, כמו כן, בנפרד מכך, רמות גבוהות של כולסטרול LDL נחשבות מעלות את הסיכון באופן משמעותי למחלות לב.
סיכונים לבריאות הלב והעורקים
כאשר רמות הכולסטרול בדם גבוהות קיים סיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם. הכולסטרול העודף יכול להידבק בקירות העורקים ולייצר שם צפיפות וכאשר היא גדלה מידי היא עלולה לחסום את זרימת הדם ולהוביל למחלת לב. כמו כן, צפיפות כולסטרול בעורקים יכולה להוביל להתפשטות דלקת וליצור מחלת כלי דם.
תופעות לוואי נוספות
בנוסף לתפקידו החשוב בתהליכי הגוף ולסיכון הגבוה של הכולסטרול השלילי להתפתחות מחלות לב וכלי דם, רמות גבוהות של כולסטרול עלולות להוביל לתופעות לוואי בריאותיות נוספות. הנושא עדיין נמצא במחקר ודורש מחקר נוסף, אך נמצא קשר השערתי בין כולסטרול שלילי גבוה בדם ובין התפתחות גידולים סרטניים, בעיקר סרטנים הקשורים למערכת העיכול והרחם. עם זאת, מדובר על מחקר שנמצא בתחילת דרכו ועוד אין ממנו מסקנות חד משמעיות.
עוד בעיה בריאותית שעלולה להתפתח בעקבות כולסטרול שלילי גבוה היא צפיפות של כולסטרול בכבד, דבר שיכול להוביל להתפשטות דלקת בכבד ולהתפתחות מחלות כבד נוספות, לדוגמא כבד שומני. כמו כן, חלק מהמחקרים מלמדים על קשר משוער בין רמות גבוהות של כולסטרול שלילי לבין התפתחות בעיות נוירולוגיות שונות ובהן מחלת האלצהיימר.
יש לציין כי הקשרים המצוינים כאן עשויים להיות תופעות משניות של כולסטרול גבוה, ולאו דווקא תוצאה ישירה של הכולסטרול עצמו. יש לפנות לרופא המטפל ולקבל הסבר על כולסטרול גבוה בבדיקות הדם, כמו גם הדרכה לגבי טיפול. כיום ישנה תרופה טבעית להורדת כולסטרול הכוללת שימוש בתמציות טבעיות המאזנות את רמתו. כמו כן, תזונה נכונה, פעילות גופנית ושימוש ברפואה המשלימה יכולים לסייע להילחם בכולסטרול הרע ולהוריד משמעותית את הסיכונים הנגזרים ממנו.
**המידע הינו כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי.