לא מעט אנשים סובלים מכאבים בצוואר כשהם מתעוררים בבוקר, ולעיתים הכאב כל כך גדול עד שהם מתקשים לקום מהמיטה ולהתחיל את היום. יש שיעשו תרגילים לשחרור הצוואר ויש שירצו לצלול לעומק הבעיה, להבין מדוע היא מתרחשת וגם לנסות למצוא לה מזור ומרפא. אז מהן הסיבות הנפוצות שבגינן אנו סובלים מצוואר תפוס בבוקר, האם זו הכרית שאנחנו ישנים עליה? האם זו תנוחת השינה שלנו? הכנו עבורך את כל התשובות לשאלות וגם את הפתרונות לצוואר התפוס, לטווח הקצר וגם לטווח הרחוק.
מהן הסיבות הנפוצות שבגינן נתפס הצוואר במהלך הלילה?
לא מעט אנשים מכירים את התחושה הנוראית הזו – כשמתעוררים בבוקר והצוואר פשוט מתקשה לזוז והכאב החד גורם לשיתוק פלג הגוף העליון כולו. אנחנו נוטים לקרוא לתחושה הזו צוואר תפוס, אך למעשה מדובר על כאב צוואר שיכול להיווצר מגורמים שונים ומגוונים החל מכרית שאינה מותאמת ועד מזרן לא נוח או לעבודה קשה ומאומצת מול המחשב לאורך היום. באופן כללי ניתן לומר שהכאב בצוואר בבוקר מתחלק לשני סוגים של כאבים – כאלה שקשורים להנעה של הצוואר וכאלה קשורים לזמן המנוחה. כאבים הקשורים להנעת הצוואר יכולים להיות בשל בעיות של מחלה בדיסקים – מה שאנחנו מכירים בשם פריצת דיסק (כן, זה יכול להתרחש גם באזור הצוואר), בשל מחלת מפרקים או בשל דלקת בשרירים. כאבים הקשורים למצבי מנוחה וכאבים שממש מעירים מתוך שינה בלילה הם כאבים המצריכים בירור מעמיק יותר של רופא. בכל מקרה מומלץ לבצע בירור רפואי מקיף במקרים בהם הכאב ממושך או במקרים בהם ישנם סימפטומים נוספים כמו הקרנה לידיים.
כאב צווארי בבוקר לאחר שינה יכול להיווצר כשיש בעיות מבניות בוושט וכשיש מחלות הקשורות לשרירים או לעמוד השדרה. כיצד יודעים ממה נגרם הכאב? על ידי אבחון מדויק על ידי הרופא המטפל שיכול לשלוח לבדיקות שונות כגון צילומי רנטגן, בדיקת CT או בדיקת MRI. לעיתים לאחר הבדיקות הללו יהיה צורך לבצע בדיקות נוספות כמו בדיקות הולכת חשמל או מיפוי עצמות.
כיצד יש להתמודד עם צוואר תפוס לאחר שינה?
כאבי צוואר יכולים להיות לא נעימים כלל, יש שיסבלו מהם שנים רבות בבוקר ויש שהתחושה חדשה להם וגם מפתיעה לרעה. אם מדובר על תחושה חדשה כדאי לבחון את האפשרות להחליף את הכרית לכרית אורטופדית, אם ישנה כרית כזו כדאי להפחית את שעות הנהיגה במהלך היום ואת שעות העבודה במחשב שיכולים בהחלט להשפיע על התעצמות כאבי הצוואר.
כמו כן, אם מדובר על כאבי צוואר חזקים במיוחד שמקשים על התפקוד היום יומי ניתן להיעזר במשככי כאבים למיניהם ובהם נוגדי דלקת ומשככי כאבים מרפי שרירים. עם זאת, כאשר הבעיה חוזרת על עצמה ובמידה ולאורך זמן גם הורדת העומס בישיבה מול המחשב אינה מסייעת, יש לקבל ייעוץ אורתופדי וקבלת תוכנית טיפולית שתסייע לטפל בכאב מההיבט המניעתי. קיימים כיום טיפולים רבים למגוון הרחב של הסיבות הגורמות להופעת כאבי צוואר, ולאחר אבחון מקיף וקבלת תוכנית טיפולית רצוי להתמיד בה על פי המלצות הצוות המטפל.
***התוכן הינו כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי אורטופדי.