פצעים הם חלק מהחיים וכולנו סובלים מהם מעת לעת עקב תאונות וחבלות. יחד עם זאת, ישנם פצעים יותר מורכבים וחמורים המחייבים התייחסות מיוחדת כגון פצעי לחץ, פצעי סוכרת, פצעי ניתוח וטראומה, כיבים עורקיים וורידיים. לפניכם סקירה של סוגי פצעים בגוף ואופן הטיפול בהם.
פצעי לחץ
פצעי לחץ פוגעים בשלמות העור וברקמות הרכות, ומופיעים בדרך כלל מעל בליטות עצם עקב הפעלת ללחץ ממושך או כוחות גזירה או שילובים שלהם. אחת הבעיות עם פצעי לחץ היא שהם יכולים להיגרם במהירות רבה אך ליצור נזקים המצריכים טיפול ממושך ומורכב. יתר על כן, אם לא מאבחנים את הפצע בזמן ומטפלים בו היטב עלולים להיגרם כאבים עזים, זיהומים, נמק ולפעמים אף סכנת חיים. הטיפול עצמו משתנה בהתאם לדרגת החומרה של הפצע, וכמובן יש לשים לב לאנשים המצויים בקבוצות סיכון מיוחדות. ישנן מספר התערבויות אפשריות שאותן יש להתאים גם לרקע הרפואי של המטופל, ולהסתייע ביועצים, בבדיקות ובשירותים נדרשים. בין היתר חשוב להקפיד על עור יבש ונקי, על שינויים תכופים בתנוחת הגוף, ועל הסתייעות במשטחים ייעודיים לפיזור לחצים כמו כריות לפצעי לחץ ומזרנים אקטיביים.
פצעים סוכרתיים
חולי סוכרת מצויים בסיכון גבוה לפגיעה בתאי העצב וכלי הדם, מה שיכול לגרום ליצירה של כיבים בלי שהאדם חש בכך. גם כאן מהלך ההחלמה הוא ממושך, מורכב וכואב, כאשר הפצע המתחיל בתור נקודה שחורה בקצות האצבעות מגיע אל שאר חלקי הרגל. הטיפול במקרים כאלו יכול להיות רב מערכתי כגון בכלי הדם הפגועים ובאיזון הסוכרת עצמה, וכן מקומי לפצע שנוצר. כמובן שהרפואה המונעת חשובה וכוללת התאמת נעליים נוחות וגזירת ציפורניים נכונה, ובמידה שהופיעו פצעים הטיפול עשוי לכלול ספיחה של הפרשות, ניקוי של הפצע, עידוד של סגירתו והפחתת כאבים.
פצעים ניתוחיים
אלו הם פצעים שמקורם בהתערבויות כירורגיות הפוגעות ברקמות, והם עלולים להסתבך עקב זיהומים ומחלות רקע. הטיפול בפצעים אלו מחייב ייעוץ רפואי ובמידה שהם לא משתפרים כעבור מספר שבועות הם כבר הופכים קשים לריפוי, עלולה להתדרדר, לפתח זיהומים, להעלות צלקות ובכלל לפגוע באיכות החיים. גם כאן ישנן שיטות טיפוליות שונות כמו שליטה בזיהום, ניקוי של הפצע, חבישות מתקדמות, טיפול בחמצן מקומי, לחץ שלילי, הטריית הפצע, מתן מנוחה לאזור, ועוד.