חוסר מוטיבציה אצל ילדים הוא אחד הגורמים העיקריים לתסכול אצל ההורים. ילדה שמשאירה צעצועים מפוזרים בסלון גם אחרי שהתבקשה שוב ושוב לאסוף אותם, ילד שלא מכין שיעורי בית, ילדים שנוהגים לדחות באופן קבוע כל מטלה – בכל המקרים האלה, ואחרים כמובן, ישנו חשש ממשי שגם בגיל מבוגר יותר תישאר העצלנות, וכתוצאה מכך הילד או הילדה לא יצליחו למצות את הפוטנציאל ולחיות חיים טובים באמת.
החשש מובן, ומוצדק. מוטיבציה – שמוגדרת כמוכנות להשקיע מאמץ וזמן בביצוע פעילות כלשהי – היא כלי חיוני להשגת מטרות. בהתאם כדאי לדעת מהם הגורמים להיעדר מוטיבציה, מה לא נכון לעשות במקרים אלה ואיך כן ניתן לטפל בכך – ואת כל המידע המועיל הזה תמצאו כאן בעמוד.
הגורמים להיעדר מוטיבציה
רמת מוטיבציה ירודה עלולה לנבוע ממגוון רחב של סיבות ונסיבות: דימוי עצמי נמוך שמייצר פחד מכישלון ולכן העדפת הימנעות במקום עשייה, חרדות שונות, קשיי קשב וריכוז משמעותיים, אימפולסיביות, לקויות למידה, היעדר מיומנויות ארגון וניהול זמן, מסגרת לימוד שאינה מותאמת לצרכים הספציפיים של הילד או הילדה, ועוד.
על-מנת למצוא את המענה האופטימלי לחוסר המוטיבציה, יש למצוא קודם כל את הגורמים לכך אצל הילד שלכם. טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים (CBT) מאפשר לאתר את הסיבות תוך זמן קצר, ועל בסיס זה לשפר את המצב במידה ניכרת.
מה לא נכון לעשות כשהילד לא מבצע את המוטל עליו?
במקרים רבים האינסטינקט של ההורים הוא להשתמש במקלות או בגזרים כדי להעלות את מפלס המוטיבציה. זוהי טעות: צעקות, איומים ועונשים לא מניעים לפעולה אלא מייצרים מתח בבית ועלולים להוביל למצוקה רגשית של ממש אצל הילדים. גם פרסים הם לא פתרון לטווח ארוך, משום שהם מפתחים מוטיבציה חיצונית ולא פנימית – הילד אולי יעשה את מה שהתבקש לעשות על-מנת לקבל את הפרס, אבל לא יהיה מוכן להשקיע זמן ומאמץ במטלות נטולות פרסים. לעומת זאת טיפול בשיטת סי בי טי (CBT, כלומר Cognitive Behavioral Therapy) משנה את דרך המחשבה של הילדה או הילד, וכך מפתח מוטיבציה פנימית אמיתית.
איך לטפל בחוסר מוטיבציה?
שיטת הטיפול האפקטיבית ביותר לצורך יצירת מוטיבציה אמיתית ויציבה היא כאמור CBT. זהו תהליך ממוקד, בשיתוף מלא של ההורים שמקבלים גם הם כלים לשינוי דפוסי חשיבה שגויים והתנהלות מיטבית עם הילדים. בהתאם למקור הבעיה, נמצא הפתרון והוא מוטמע אצל הילד או הילדה ביעילות. כך למשל במקרים של פחד מכישלון שגורם להימנעות הילד ילמד שכישלונות הם חלק בלתי נפרד מהחיים, שגם ההורים יכולים לטעות ושהדבר החשוב הוא לנסות – פרגון מתמשך על מאמץ במקום על תוצאות יעלה במידה ניכרת את רמת המוטיבציה.