עמותת "אופק – חזרה לחיים" בהתנגדות חריפה לנייר העמדה המזעזע והמפלה, אנשים עם מוגבליות, של הוועדה המשותפת למועצה הלאומית לביואתיקה, לשכת האתיקה של הר"י ומשרד הבריאות. על פי החלטת הוועדה, במקרה של החמרה במצב תינתן עדיפות נמוכה בסיוע לאנשים עם מוגבלויות.
שבוע שעבר פרסם משרד הבריאות נייר עמדה לתיעדוף חולים קשים בתקופת מגפת הקורונה, ניר המפלה באופן בוטה אנשים עם מוגבלות. על פי המסמך חולה בדרגה 1 (מוגבלות קלה) יקבל את העדיפות הגבוהה ביותר. לחולה בדרגות 2 (חולה שלא מסוגל לעבוד) ו-3 (חולה המרותק לכיסא גלגלים) יוקצו משאבים בעדיפות נמוכה יותר בהתאמה. ולחולה בדרגה 4 יוקצו משאבים רק במקרים חריגים.
עמותת אופק חזרה לחיים פנתה במכתב רשמי לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בדרישה לבטל את המסמך, המנוגד לחוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות מהווה שבר ערכי ומוסרי המנוגד לכל אורח החיים היהודי ולמסורתיות של מדינת ישראל ומהווה אפליה בוטה בחסות המדינה. העמותה הוסיפה כי מעבר לסכנה המידית לאנשים עם מוגבלויות במסגרת ההתמודדות עם משבר הקורנה, זו הבאה ידי ביטוי גם בהחזרתם של ילדים בעלי מערכת חיסונית חלשה למערכת החינוך ללא מיגון נאות.
המסמך מחזיר את מדינת ישראל שנים אחורה ועלול לעורר דעות קדומות וטיפול מפלה לאנשים מוגבלות.
שהיחס לאנשים עם מוגבלויות, חייב להיות שוויוני ומכבד. המלצות המסמך, המתעדפות את חיי האדם על פי מסוגלותו של אדם לעבוד (תרומה פרקטית) מעמידות בידי הרופאים את הדילמה הבלתי אפשרית בקבלת ההחלטה אם להעניק לו חיים. מהעמותה ציינו כי ככל ויעלה הצורך ובמידה והמלצות אלו יאושרו ע"י משרד הבריאות ויהפכו להנחיות מעשיות לצוותים הרפואיים, היא תפנה לערכאות משפטיות במטרה לגרום לכיבוד ואכיפת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות.
עמיעד טאוב, יו"ר העמותה: "מוטב ולא היה יוצא לאוויר העולם. הייתכן שלמחבלי חמאס תהיה עדיפות על אדם שנולד עם תסמונת גנטית, לוחם בריא הצמוד לכסא גלגלים בשל שירותו הצבאי או ללחומת אש שנכוותה במהלך שירותה למען המדינה והעם? הצמדת "ערך" לחיי אדם על סמך תפקודו או מוגבלותו היא גישה שחלפה מן העולם והוחלפה בגישה חברתית המכבדת אדם באשר הוא אדם".