תוצאות מדאיגות מחקר ישראלי ענק שנמשך עשרות שנים ובדק נתונים של יותר מ-2 מיליון נערים גילה: השמנה בגיל ההתבגרות מעלה בכ-30% את הסיכון לחלות בסרטן. החוקרים מצאו קשר חזק בין מדדי BMI גבוהים בהתבגרות לבין סוגי סרטן שונים בקרב גברים ונשים. החוקרים: "סיכון אסטרטגי שמחייב טיפול". כך פורסם ביום רביעי האחרון כתבת הבריאות של "ישראל היום"-מיטל יסעור בית-אור.
הקשר בין עודף משקל והשמנה לבין כמה מסוגי הסרטן נחקר והוכח בשנים האחרונות. אולם מחקר ישראלי חדש מתריע לראשונה כי השמנה בגיל צעיר (17) מעלה בכ-30% את הסיכון לחלות בסרטן בשנות ה-30 עד שנות ה-60 לחיים.
מדובר במחקר ענק, שכלל נתונים של 13.2 מיליון נערים ונערות בני 17 שנבדקו לפני הגיוס. נתוניהם הוצלבו עם רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות. נתוני המחקר התפרסו על פני כשישה עשורים, מ-1967 ועד 2010.
מאמר על המחקר פורסם בכתב העת המוביל Lancet The. בניתוח המשתנים הושוו מי שמדד מסת הגוף שלהם גבוה (BMI,המחושב כמשקל חלקי גובה בריבוע) למי שמסת הגוף שלהם תקין או נמוך.
נמצא כי אצל גברים שסבלו מעודף משקל הסיכון לחלות בסרטן עלה ב-26% ואצל נשים ב-27% .במסקנות המחקר צוין כי לו היו מצליחים למנוע את כלל מקרי עודף המשקל וההשמנה, התחלואה בסרטן היתה יורדת ב-6%.
הקשר בין עודף משקל והשמנה לסרטן הלך והתחזק לאורך תקופת המחקר: בשנות המחקר הראשונות, 1970-1960 ,כל עלייה של יחידת BMI אחת היתה קשורה לעלייה של 6%-7% בסיכון לסרטן. בשנים 1980-1990 הסיכון לסרטן עלה ל-11%. אצל הגברים והנשים תועדו 841,55 מקרי סרטן בכל תקופת המחקר.