נשים הרות הופכות מתוקות יותר עם השנים. מחקר חדש של הכללית, סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון מצא כי בעשור האחרון נרשמה עלייה משמעותית בערכי הסוכר בעת בדיקת העמסת סוכר בהיריון
השמנת יתר וסוכרת גלויה נחשבות למגפות של המילניום הנוכחי. הבעיה הינה עולמית. בהתאם, שיעור התופעה גם עולה בעת ההיריון.
העמסת סוכר הינה בדיקה שמומלצת לכלל הנשים ההרות, בשבועות 24-28 להיריון, לצורך גילוי מוקדם של סוכרת הריונית. ידוע שסוכרת הריונית קשורה לעלייה בשיעור סיבוכי ההיריון לאם ולילוד שכוללים בין היתר לידות קשות יותר, ניתוחים קיסריים, משקלי לידה גבוהים ו סיכוכי לידה לאם וליילוד.
מחקר חדש שנערך במחוז מרכז של שירותי בריאות כללית בשיתוף חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה, , והפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בחן את ערכי בדיקת העמסת הסוכר בין השנים 2005 ועד 2016.
המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי הבינלאומי לרפואת נשים (Journal of Womens Health ).
המחקר בוצע, ע"י ד"ר ישראל יולס, ראש תחום רפואת נשים במחוז מרכז בכללית ובשיתוף פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב'בסורוקה, וד"ר תמר וינשטוק, מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
במסגרת המחקר נבחנו מעל 100,000 בדיקות ונמצא כי ערכי בדיקת העמסת הסוכר עלו באופן מובהק לאורך השנים. ממוצע הערכים עלה מ 101.7 עד ל- 114.6, ואילו שיעור הבדיקות שאינן תקינות עלה מ 10.6% עד]ל- 18.1%! התוצאות נותרו מובהקות גם לאחר שנוטרלו מערפלים חשובים כמו גיל האם (שאכן הייתה עלייה בגיל הממוצע של האמהות לאורך השנים או משקל היולדת, שוב עם עליה מובהקת במשקל לאורך השנים).
פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב'בסורוקה', מקבוצת כללית: "המחקר מדגיש את השינוי המשמעותי באוכלוסיית היולדות לאורך העשור האחרון: אוכלוסייה שעם השנים הופכת ליותר מבוגרת, עם עליה בשיעורי ההשמנה, ולעניין מחקרנו, עלייה בשיעור בדיקות העמסת סוכר שאינן תקינות. המצב תואם את המגמה המדאיגה בעולם כולו שמצביעה על החמרה בחילוף החומרים של הסוכר. אין ספק שיש להגביר מודעות לתזונה נכונה, משקל נאות ופעילות גופנית, גם בתקופת ההיריון".
ד"ר ישראל יולס, ראש תחום רפואת נשים , מחוז מרכז, 'כללית': "המחקר המבוסס על ניתוח מספר גדול של בדיקות העמסת סוכר על פני תקופה של שתים עשרה שנים, משקף מגמה מדאיגה. בדיקת העמסת סוכר (50 גרם) מבוצעת לנשים ללא סוכרת קדם-הריונית, ללא סוכרת הריון בעבר וללא גורמי סיכון נוספים, כלומר אוכלוסיה צעירה ובריאה ולכן התוצאות מטרידות. המחקר מלמד שגם באוכלוסיה זו, שהיתה ללא גורמי סיכון, חלה עם השנים עליה משמעותית בשיעור הבדיקות הלא-תקינות והגיע ל- 18% מכלל הבדיקות ! מומלץ לכן להגביר המודעות למגמה זו בקרב הצוותים והנשים ההרות.