אתמול הוגשו לוועדת סל התרופות והשירותים 2020 המלצות האיגוד הישראלי לרפואה פנימית והאיגוד הישראלי לפרמקולוגיה קלינית. ההמלצות גובשו ע"י ועדה מטעם שני האיגודים, בראשות ד"ר לי גולדשטיין.
לדברי פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית: "כל התרופות, שהומלצו על ידנו, אמורות להינתן למספר לא מועט של חולים, אך הן תשפרנה באופן ברור את איכות הטיפול בהם, תתרומנה להארכת חיים, לשיפור איכות החיים, להפחתת אשפוזים חוזרים ולהפחתת סיבוכים כרונים. הכללתם בסל תביא לתרומה משמעותית לאוכלוסייה נרחבת".
בוועדה ישבו: פרופ' אבישי אליס, ד"ר לידיה הרכבי, ד"ר רנטה שכמנטר, ד"ר נעמי גרוניך, ד"ר דנה ברחל, ד"ר איתי גואטה ופרופ' רונן לובשטיין.
שני האיגודים החליטו השנה להתמקד ב-7 בקשות. מבחינת דירוג סדר החשיבות להכללתם בסל הבריאות, ההמלצה היא בראש ובראשונה, לשנות את תנאי ההכללה של שלוש קבוצות של תרופות:
1. תרופות מקבוצת LAMA לטיפול בחולי COPD
(מחלת ריאות חסימתית כרונית) – צריכות להינתן ע"י רופאי המשפחה, ובכך יתוקן עיוות בטיפול בחולי COPD, שבתנאי הסל הנוכחיים אינו מאפשר לרופאי משפחה לטפל לפי ההנחיות הבינ"ל המקובלות בחולים אלו.
חולים אלה מטופלים ברובם דווקא בתרופות הקו האחרון למחלתם, על תופעות הלוואי הרבות הכרוכות בשימוש בהם.
המלצה זו הוגשה גם אשתקד לועדת הסל – ונדחתה.
חרף זאת, האיגודים רואים בה חשיבות רבה, ומגישים אותה שוב.
2. (תרופות להורדת כולסטרול, הניתנות אחת לשבועיים בהזרקה) - מעכבי PCSK-9 להפחתת רמת כולסטרול, כך שיכללו מסל 2020 חולים עם טרשת עורקים קשה עם רמת LDL , שאינה עומדת ביעדי הטיפול הבינ"ל, למרות טיפול מירבי בתרופות הקיימות היום בסל.
3. (תרופות להורדת רמות הסוכר בסוכרת 2) – אנאלוגים של GLP-1 לטיפול בסוכרת, כקו שני (ולא קו שלישי) באנשים עם עודף משקל, עקב היתרון הבולט של קבוצת תרופות זו, לירידה במשקל, תוך איזון מיטבי של סוכרת.
בנוסף לשלוש המלצות אלה, ההמלצה היא לכלול בסל התרופות את התרופות הבאות:
Firinject
ברזל במתן תוך ורידי מרוכז לטיפול בחולי אי ספיקת לב
סימפטומטיים הסובלים מחוסר ברזל – עקב השיפור המשמעותי באיכות החיים, הפחתת אישפוזים, ושיפור משמעותי בדרגתם התפקודית.
Saxenda
לטיפול בהשמנת יתר חולנית
Betmiga
לטיפול בשלפוחית שתן רגיזה; אשר אינו עובד במנגנון אנטי-כולינרגי, ועל כן נמנעות תופעות לוואי, כגון: נפילות חוזרות והחמרת דמנציה. על פי כל ההמלצות לבחירת טיפול תרופתי בקשישים – יש להימנע ממתן תרופות עם השפעות אנטי-כולינרג .
שני האיגודים רואים כעת פחות צורך להרחיב את תנאי הסל ולהכליל טיפול ב-Rivaroxaban
לחולים עם מחלת לב, ללא מחלת כלי דם פריפרית ולהפך.