המאמר נכתב ע"י ד״ר עפר בר נחום
דיכאון נוגע בתחומים רבים בחיינו שמושפעים מסיבות שונות, ואחד הידועים שבהם הוא דיכאון אחר לידה. זהו דיכאון ספציפי מאוד שהמודעות לו לא הייתה נפוצה שנים רבות, ונהוג היה לשפוט לחומרה כל מי שחשה בו משום שזה גרר שיפוטיות נגד האִמָּהוּת שלה. זו אחת הסיבות שבגללן יש אנשים שנמנעים מלבוא לטיפול. השיפוטיות המחמירה של נשים כאלה, וגם חלק מהגברים שלוקים בכך, מדביקה להם סטיגמה כאילו הם בחרו במצב זה משום שיש להם בעיה עמוקה עם הרצון שלהם בילד.
אצל מי יש דיכאון לאחר לידה?
העובדות מצביעות על כך שדיכאון אחר לידה מופיע אצל כ-12% מהנשים ויש כאלה שאצלן יש סיכון גבוה יותר, כמו סיבות הורמונליות, אצל מי שסבלה מאפיזודה כלשהי של דיכאון או שבמשפחתה הייתה בעיה כזאת. דיכאון כזה מופיע גם אצל אימא שמתקשה בשגרה החדשה שכבר אינה נתפסת כחיובית בגלל אובדן השליטה שלה במצב. יש כל מיני תסמינים שקל להבחין בהם כאשר הם מקצינים, ומומלץ מאוד להדחיק את השיפוטיות הראשונית ולעקוב מקרוב אחר ההתפתחות שלהם. מה שנראה כמו עייפות טבעית בשבועות הראשונים של ההסתגלות עלולה להתפתח יחד עם תסמינים נוספים לדיכאון זה, ואז כבר יש צורך בהפניה לטיפול. זה יכול להיות כמה תסמינים מוקצנים או שילוב של רבים מהם ובכל מקרה דעו כי יש טיפול לכך שנקרא CBT, שהוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי שעוזר מאוד כטיפול נגד דיכאון ללא תרופות למי שחוששת מכך בעיקר בתקופת ההנקה.
תסמינים של דיכאון לידה?
התסמינים יכולים להיות כאלה שהכרתם אצל האמהות או האבות אבל מוקצנים, כאמור, או אחרים וחדשים שלא הכרתם:
- עייפות קיצונית שאינה עוברת גם אחרי שמתארגנים בשגרה החדשה. זה יכול להתבטא בשינה מועטה שמגבירה את העייפות בגלל נדודי שינה, וזה יכול להתבטא בשינה מוגברת לאורך כל היום.
- אדישות כלפי התינוק וכל מה שגורם הנאה בדרך כלל. חוסר רצון לגשת לתינוק עד כדי חרדה שמא יפגעו בו. זה כבר סימן אזהרה מובהק שחובה לטפל בו למקרה שההורה עלול לפגוע בתינוק או בעצמו.
- שינויים קיצוניים בתיאבון שאינם נגרמים מחוסר זמן.
- התקפי זעם, סטרס, פאניקה, חרדה לא מוסברת, שיח פסימי, היעדר תכנון וארגון.
- התקפי בכי לא מוסברים ובלתי נשלטים.
- דכדוך וייאוש.
טיפול בדיכאון בטיפול התנהגותי
טיפול התנהגותי CBT הוא טיפול שמבוסס על ההנחה שכל מה שקורה לנו נובע מהמקור – המחשבות שלנו על המציאות, ולכן גם נתון לשינוי גם כאשר זה נראה רגשי או הורמונלי מדי. המטופלת מוחזרת בטיפול למודעות מלאה למצבה וליכולת שלה לשנות את התפיסה שלה על עצמה והמציאות שבה היא חיה. העבודה נעשית ממפגש למפגש על ידי מגוון כלים מתחום הפסיכולוגיה החיובית וכוללת גם מדידה של התגובות על ידי ביופידבק, כדי להמחיש למטופלת את היכולת שלה לשלוט במצבה ובמדדים של גופה בכל מצב חרדה ולחץ. הטיפול ממוקד בבעיה עצמה ולכן קצר מועד ויעיל לחזרה למסלול השגרה במהירות.
ד"ר עפר בר נחום, מטפל CBT מוסמך ומנוסה שכבר צבר שנים של ניסיון בטיפול בכלים קוגניטיביים התנהגותיים.
ניתן להתקשר לטלפון 0546258872 אשתדל לחזור בהקדם, ניתן גם לשלוח הודעה.