דום נשימה בשינה הנה תופעה רווחת יותר ממה שאנשים יודעים. לא מעט אנשים שמתמודדים עם משקל יתר מחווים גם את תופעת דום הנשימה בשינה, שמשפיעה על אספקטים רבים בבריאות הגוף אך מעל לכל – הם סובלים מאיכות שינה נמוכה שפוגעת בכל פן בחייהם. מהו דום הנשימה, ממה הוא נגרם ומה ניתן לעשות כדי להפסיקו? כל התשובות בהמשך.
מהו דום נשימה ומה גורם לו?
דום נשימה בשינה, או במילים מקצועיות – הפרעת נשימה חסימתית בשינה, הנה תופעה ממנה סובלים בין שניים לארבעה אחוזים מאוכלוסיית הגברים בעולם, ואצל נשים מדובר על מחצית ממספרים אלו. התופעה משפיעה באופן שלילי ביותר על הגוף ועל איכות החיים לטווח הרחוק, היא אמנם לא מובילה לסכנת חיים מידית כשהיא מתרחשת, אך ככל שעובר הזמן והיא לא מטופלת, היא עלולה להוביל למצבי סיכון בריאותיים רבים כמו עצבנות רבה, חוסר יכולת להתרכז, פגיעה בעבודה, נדודי שינה, נחירות ואף מצבי סיכון בריאותיים מורכבים כמו סיכון גבוה יותר לשבץ ומחלות לב.
אז מה הגורמים לדום הנשימה בשינה? יש כמה וכמה, אך אין ספק שאחד הגורמים הבולטים הוא השמנת היתר. אנשים שסובלים ממשקל גבוה במיוחד סובלים מתופעה של שקיעת שומן בקירות הלוע, מצב זה גורם ללחץ על רקמות השומן באזור הצוואר וכך נגרם דום הנשימה בשינה. מלבד השמנת היתר, גורמים נוספים יכולים להוביל לדום הנשימה ובהם שקדים מוגדלים, חסימת דרכי האוויר, מחלות ריאה שונות ובעיות מבניות של הפה והלסת.
כיצד דום הנשימה פוגע בבריאות?
בדרך כלל הסכנה מפני דום הנשימה לא תהיה מידית, אך בטווח הרחוק, וככל שהיא לא תטופל, יהיו לה השפעות בריאותיו מורכבות על החיים, לעיתים בלתי הפיכות. דום הנשימה בשינה יכול להוביל לבעיות כמו לחץ דם גבוה, הוא יכול להוביל להתפתחות מחלות לב שונות והוא בעיקר פוגע באיכות השינה, דבר שמוביל לכעס, עצבנות, חוסר שקט וחוסר יכולת לתפקד בעבודה, עייפות רבה, אכילת יתר בניסיון להתעורר ועוד.
כיצד מאבחנים דום נשימה בשינה?
רגע לפני שנדבר על הפתרון הטוב ביותר בדמות מכשיר סיפאפ / CPAP לטיפול בדום נשימה בשינה נבין איך בכלל מאבחנים דום נשימה. ראשית, אם מרגישים תסמינים שונים ממה שציינו קודם, מומלץ מאוד לפנות לרופא המטפל ולבדוק את האפשרות. כמו כן, אם בני המשפחה מעירים לכם על נחירות או טוענים שאתם עושים קולות מוזרים מתוך שינה – מומלץ גם כן לפנות לרופא המטפל. את הבדיקה עצמה עורכים במעבדת שינה, שם מנוטרים במהלך השינה לבחינת דום הנשימה והתדירות של התופעה, כשחומרה קלה תהיה בדרך כלל של בין 5 ל-14 הפסקות נשימה בשעה אחת, חומרה בינונית מוגדרת בין 15 ל-29 הפסקות נשימה בכל שעה והפרעת דום נשימה בשינה בדרגה חמורה תוגדר כזו שיש בה יותר מ-30 הפסקות בשעה. כדאי גם לדעת שישנה אפשרות לבצע מדידה באמצעות מכשיר ביתי, למי שמתקשה עם רעיון השינה במעבדת שינה.
איזה טיפול מומלץ לדום הנשימה בשינה?
על פי חומרת דום הנשימה הרופא המטפל בוחר את השיטה הטובה ביותר לטיפול בדום הנשימה. ישנם מקרים בהם התקנים אורליים יכולים לסייע, אך לרוב יהיה זה מכשיר הסיפאפ שיוביל לשינוי המשמעותי ולהפסקת התופעה. המכשיר מסייע בהחדרת חמצן טהור לקנה הנשימה בשינה, ובכך נמנע דום הנשימה.