רוצים להכין לחם בריא? מוכנים להשקיע טיפונת יותר עבודה וקצת יותר סבלנות? אם כן, לחם מחמצת שיפון הוא מועמד מצוין עבורכם. בואו לקרוא על יתרונותיו הבריאותיים ולהבין כיצד מכינים אותו.
למה מחמצת?
עוד מעט נתאר את תהליך ההכנה, אך לפני זה נספר באופן כללי כי מחמצת היא למעשה התפחה ארוכה יחסית לזו המקובלת כרגיל, ובתוצריה ניתן להשתמש להכנת הלחם. יחד עם זאת, עקב התהליך הממושך שהוא מעט מורכב יותר מהרגיל, יש המשתמשים רק בחלק מהמחמצת ומשאירים את החלק הנוסף להכנת הלחמים הבאים. זאת כדי למנוע את הצורך להכין אותה שוב ושוב בכל פעם שאופים לחם חדש.
אם כן, מדוע בכלל להכין לחם מחמצת שיפון? התשובה מתחלקת לשניים. קודם כל, תהליך הכנת המחמצת מוסיף ללחם טעם חמצמץ מעודן ועשיר, וכן כמה יתרונות בריאותיים. לדוגמא, בשיטה זו ישנה ספיגה טובה יותר של מינראלים המצויים בדגנים במחזור הדם, רמות הגלוטן המשוחרר לגוף קטנות יותר, ורמות הגלוקוזה אחרי הארוחה נמוכות יותר – דבר החשוב במיוחד לסובלים מסוכרת או המצויים בסיכון למחלה זו.
ולמה שיפון?
ובכן, שיפון הוא דגן בעל יתרונות בריאותיים רבים שקצרה היריעה מלפרטם. בדומה למחמצת גם הוא משפיעה לטובה על קצה עליית הסוכר בדם אחרי ארוחות, מה שטוב כאמור לסוכרתיים וגם למי שרוצה לשמור על המשקל, על הכולסטרול ועל הלב. כמו כן, בדגן זה יש שורה ארוכה מאוד של מרכיבים חיוניים, ביניהם ויטמינים מכל הקבוצות – בדגש על משפחת ויטמין B התורמת לבריאות מערכת העיכול, מערכת עצבים, השיער, הלב ועוד. בנוסף, הוא מכיל חומצות אמינו חיוניות ומינרלים כמו מגנזיום התורמים לבניית עצמות ולפעילותה של מערכת העצבים. זו כאמור, רק רשימה על קצה המזלג וישנם עוד רכיבים בריאים רבים בשיפון.
אז איך מכינים את המחמצת והלחם?
כאמור, הכנת המחמצת מהשיפון דורשת קצת יותר סבלנות, אבל היא לא שמורה לגאוני מטבח. כל מה שצריך לעשות הוא לקחת כוס של קמח שיפון ואליה להוסיף שלושה רבעים כוס של מים. לאחר מכן להניח את התערובת בטמפרטורת החדר, ולאורך שלושת הימים הבאים חוזרים על אותו הדבר: קמח, מים וערבוב. אם כך, אחרי חמישה ימים יש מחמצת שיפון שאפשר להשתמש בה לצורך הכנת הלחם. ביום הזה לקוחים כוס אחת מהמחמצת המוכנה, כוס וחצי מים וארבע וחצי כוסות של קמח שיפון מנופה (גם כף וחצי מלח). את כל המרכיבים מערבלים יחדיו, מתפיחים כשישים עד תשעים דקות, לשים להוצאת אוויר ומתפיחים שוב. לאחר מכן מכניסים את הבצק לתבנית אפייה, ממתינים שוב להכפלת נפל, ואופים כשעה בתנור ב- 220 מעלות.