כל הורה יודע שחווית צחצוח השיניים לילדים, ובמיוחד לתינוקות, עשויה להיות מתישה וארוכה. בכי, צרחות, מאבקים בלתי נגמרים, משא ומתן וטענות, הם רק חלק קטן משרשרת ארוכה של מלחמות יומיומיות עבור הורים לילדים המבקשים לבצע את הפעולה הפשוטה של צחצוח השיניים. במאמר הבא תוכלו למצוא טיפים ורעיונות שיעזרו לכם להנעים את חווית צחצוח השיניים לילדים.
למה תינוקות לא אוהבים לצחצח שיניים?
ניתן לענות על שאלה זו במספר כיוונים. אספנו עבורכם שלושה כיוונים מרכזיים:
- במהלך צחצוח שיניים לתינוקות ההורה המבוגר מחזיק את המברשת, והילד מחכה בפה פתוח ואינו נוטל חלק בתהליך. הזזת עצם זר בתוך הפה גורמת לתחושת אי נוחות, והיא יוצרת פחד ובהלה במיוחד אצל ילדים ותינוקות. חישבו על עצמכם אם הייתם צריכים לתת לאדם זר להכניס משהו לתוך הפה שלכם…
- חלל הפה מכיל אזורים בהם העצבים קרובים לפני השטח, והרגישות לכאב גבוהה מאד. צחצוח שיניים על ידי אדם אחר עשוי לגעת בנקודות אלה, ולעורר תחושת אי נוחות ואף כאב. תופעה זו מתגברת במיוחד בתקופת בקיעת השיניים, אז חלל הפה רגיש לכאב בצורה מיוחדת.
- בניגוד לאנשים מבוגרים המבינים את החשיבות בשמירה על בריאות הגוף וההיגיינה, ילדים ותינוקות אינם מודעים לדברים הללו והם אינם מבינים את חשיבותם של פעולות כמו מקלחת, צחצוח שיניים, ספורט וכדו'.
אז איך ניתן לשפר את חווית צחצוח השיניים?
הכול עניין של תזמון
צחצוח השיניים מהווה חלק חשוב משגרה בריאה, וחשוב ליצור רוטינה קבועה הכוללת פעולה זו. נסו למצוא את הזמן הטוב ביותר בסדר היום של ילדכם לביצוע פעולה זו, למשל לפני הכניסה לאמבטיה, אחרי האמבטיה, לפני הקראת הסיפור וכדו'.
החיים הם משחק
נסו להפוך את פעולת הצחצוח לחלק ממשחק בו הילד משתתף. ניתן לעשות זאת באמצעות צחצוח השיניים של הבובות שלו, הקראת סיפור בנושא זה, המצאת סיפור רקע הכולל צחצוח שיניים, שימוש בצעצועים מתאימים וכדו'. הפיכת צחצוח השיניים למשחק תאפשר לילדכם לראות פעולה זו באור חיובי ואף להנות ממנה.
לשיר את הצחצוח
ניתן להמציא שיר המסביר את שלבי הצחצוח מהשלב הראשון (הוצאת המברשת מהארון) ועד השלב האחרון (החזרת המברשת השטופה). באמצעות שיטה זו חווית צחצוח השיניים תהיה נעימה יותר עבור הילד, וסדר הפעולות יהיה ברור ומסודר אצלו.
תהוו מודל לחיקוי
דרך נוספת לשיפור חווית הצחצוח היא לצחצח שיניים יחד עם הילד. צחצוח משותף מסייע מאד בהעלמת הפחדים והחששות של הילד, ומאפשר לכם מעין זמן משפחתי קבוע בסדר ההכנה לשינה. צחצוח משותף אף מאפשר לילדכם להשוות את עצמו אליכם, ולדייק את צחצוח השיניים שלו בהתאם למה שהוא רואה.
העניקו לילד אחריות
נסו לתת לילדכם כמה שיותר סמכות בביצוע צחצוח השיניים, כך הוא ירגיש מחויב לבצע אותה בצורה הטובה ביותר. ניתן להעניק תחושת אחריות באמצעות מגוון דרכים, למשל: לתת לילד לבחור בעצמו את מברשת השיניים שלו, לשאול את הילד איזה טעם של משחת שיניים הוא אוהב, לאפשר לילד לצחצח שיניים בשעה בה הוא בוחר וכדו'. כמובן שדרך זו מומלצת רק אצל ילדים בהם התפתחה כבר תחושת אחריות וניתן לסמוך עליהם שיבצעו את צחצוח השיניים.
התמדה התמדה התמדה
אחת הדרכים היעילות ביותר היא להכניס את צחצוח השיניים לשגרה. חשוב להקפיד על הכנסת הצחצוח למודעות הילד כחובה שלא ניתן לוותר עליה. הכנסת צחצוח השיניים לשגרה מסייעת לצמצם מריבות עתידיות, ואף תפתח אצל ילדכם שגרה בריאה להמשך החיים.
מאיזה גיל חשוב לצחצח שיניים
המלצת הרופאים היא לצחצח שיניים כבר מבקיעת השן הראשונה. הסיבה לכך היא כפולה:
- צחצוח שיניים מסייע בהסרת רובד החיידקים ומונע עששת ושאר דלקות.
- הכנסת צחצוח השיניים לדבר שבשגרה תסייע בשנים הבאות, ותבטיח שגרה בריאה עבור התינוק.
חשוב ליצור אווירה נעימה ומרגיעה אשר תעודד את התינוק ותטביע את חווית הצחצוח כמשהו מהנה ונעים ולא כחוויה של סבל וכאב.