אובדן כושר עבודה הוא מושג המתייחס לפגיעה ביכולת של אדם לעבוד לפרנסתו, תוך ניצול הידע, הכישורים והניסיון שצבר במהלך חייו. זה יכול להיגרם כתוצאה מתאונת עבודה, תאונת דרכים, פציעה, מחלה או שינוי במצב הנפשי. כדי להבין איך לקבל פיצוי במקרה כזה, חשוב להכיר לעומק את המושג על משמעויותיו השונות. כעת, המומחים של "זכותי", עונים על השאלות החשובות ביותר על אובדן כושר עבודה.
נתחיל מהבסיס – מה זה בדיוק אובדן כושר עבודה?
ב"זכותי" מסבירים כי "אובדן כושר עבודה הוא אי היכולת לעבוד בעקבות מחלה או תאונה. מתן הפיצוי והיקפו נקבעים על פי אחוזי הנכות, שיכולים לנוע בין אובדן כושר עבודה מלא שמשמעותו בתחום הביטוח 75% ומעלה, או אובדן כושר עבודה חלקי, המוגדר בדר"כ כאובדן כושר בשיעור של 25% ועד 74%.
מהו ההבדל בין אובדן כושר עבודה זמני וקבוע?
אחרי תאונה או פגיעה, חלק מהאנשים ישתקמו ויחוו שיפור במצבם הגופני והנפשי, בעוד שאחרים יישארו עם נזק מתמשך, שלעיתים ילווה אותם לכל החיים. ב"זכותי" מחדדים את ההבדל הזה ומציינים כי "אובדן כושר עבודה מוגדר כמצב שבו אדם לא יכול עוד לעבוד לפרנסתו במקצוע שלו, בגלל נכות. בהקשר הזה, חשוב לציין כי קיים הבדל בין חברות הביטוח למוסד לביטוח לאומי ביחס לאובדן כושר עבודה מלא ובהכרה בו". לדברי המומחים ב"זכותי", רוב חברות הביטוח וקרנות הפנסיה מכירות באובדן כושר עבודה מלא אצל מי שנקבעו להם אחוזי נכות של 70 אחוזים ומעלה – ובמקרים מסוימים רק מעל 75 אחוזי נכות.
אובדן כושר עבודה חלקי הוא מצב שבו אדם עדיין יכול לעבוד ברמה כלשהי, אך עדיין מתמודד עם אתגרים מורכבים כתוצאה מהפגיעה או האירוע שעבר. "אם לדוגמה, אדם התפרנס מעבודה פיזית, אך עבר תאונה קשה ועדיין יכול למצוא עבודה במשרד – בביטוח הלאומי עדיין יעניקו לו פיצוי חלקי, בהתאם לשינוי בהכנסות, לדרגת הנכות ולקריטריונים נוספים ויתכן שגם בחברת הביטוח או בקרן הפנסיה יהיה זכאי לקבלת פיצוי חלקי בגין אובדן ההכנסה החלקי שחווה".
למי פונים כדי לקבל פיצוי על אובדן כושר עבודה?
פיצוי בגין אובדן כושר עבודה יכול להתקבל מהמוסד לביטוח לאומי, מחברות ביטוח פרטיות, מקרנות פנסיה ומקרנות מנהלים. לעיתים, אנשים לא מודעים לכך שהם יכולים לקבל פיצוי גם מקרנות ופוליסות אחרות שרכשו לאורך החיים – ולכן כדאי להיעזר בגורמים מקצועיים כדי לבחון היטב את כל האפשרויות שיכולות לסייע לצלוח את האתגר המשמעותי.
ב"זכותי" מחדדים: "אנשים רבים מבוטחים בביטוח פרטי אשר כולל גם מרכיב של חיסכון לפרישה וכן פיצוי לבני המשפחה במקרה של מוות. לפעמים, אנשים שאנחנו מלווים מופתעים לגלות שהביטוח או החיסכון שלהם כולל גם מרכיב שלא תמיד מודעים אליו, של אובדן כושר עבודה או כיסויים אחרים. זה נכון גם לביטוחי מנהלים, ביטוחי חיים ולקרנות פנסיה.
ובנוסף לכיסוי הספציפי שאתם מקבלים, כל אזרח בישראל רשאי לקבל קצבת נכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי, בתנאים הבאים:
- אם בעקבות הנכות הוא משתכר בסכום ששווה או נמוך מ-25 אחוזים מגובה השכר הממוצע במשק.
- אם שכרו או היכולת שלו לעבוד צומצמו בעקבות הפגיעה בשיעור של חמישים אחוזים או יותר.
ב"זכותי" מבקשים להוסיף כי הבקשה לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי נבחנת בנפרד מבקשות שמגישים לחברות הביטוח הפרטיות: "חברות הביטוח וקרנות הפנסיה מגדירות קריטריונים משלהן לבחינת הבקשות ולכן, כדי להבטיח שתקבלו פיצוי מירבי, חשוב להגיש בקשות לכל הגורמים הרלוונטיים – ועדיף לעשות זאת תוך ליווי מקצועי שיעזור להימנע מטעויות, ולמצות את כל הערוצים שיכולים לפצות בגין אובדן כושר עבודה".